Volkswagen ID R a stabilit un nou record în celebra cursă de la Pikes Peak. Performanța a fost stabilită de un francez, Romain Dumas, este cu 18 secunde sub timpul realizat acum cinci ani de Senastien Loeb și a fost realizată cu un model 100% electric.

Volkswagen ID R Pikes Peak a stabilit un timp de 7 minute, 57 de secunde și 148 de miimi, depășind, așa cum aminteam, net, recordul anterior. Performanța obținută de dublul câștigător la LeMans (în 2010 cu Audi și 2016 cu Porsche) are la origine calitățile speciale ale mașinii de 680 CP, care a pus în valoare avantajele tehnice ale propulsiei electrice. Vorbim despre cuplu instantaneu, eliminarea pierderilor de putere înregistrate în cazul motoarelor termice, dar și centru de greutate coborât datorită bateriilor și, implicit, un comportament mult mai bun al bolidului.

Volkswagen ID R

La Pikes Peak piloții trebuie să parcurgă un traseu de 19.9 kilometri cu 156 de viraje, iar principala provocare este creşterea graduală a altitudinii. Astfel, cursa începe la 2862 de metri şi se încheie în vârful muntelui la 4.300 de metri, rezultând o diferenţă de nivel de 1.438 de metri corespunzătoare unui unghi mediu de urcare de 7 grade.

Rampa maximă este de 10.5 grade, în timp ce panta maximă este de 10 grade, ceea ce face ca traseul să fie unul dificil. Diferenţa de nivel și rarefierea treptată a aerului face ca reflexele piloţilor să fie mai lente, în timp ce motoarele termice pierd 1% din putere la fiecare ascensiune de 100 de metri, iar până la final aproximativ 30% din putere.