Nissan îl înlătură pe Carlos Ghosn de la conducerea companiei

Nissan îl înlătură pe Carlos Ghosn de la conducerea companiei

Consiliul de administraţie al constructorului auto japonez Nissan Motor a votat în unanimitate demiterea preşedintelui Carlos Ghosn de la conducerea companiei, anunță bloomberg.com.

Directorul general Hiroto Saikawa a condus dezbaterile, iar decizia a fost luată prin ridicarea mâinii. Patru voturi erau suficiente pentru demiterea lui Carlos Ghosn.

Oficial, franco-libiano-brazilianul Ghosn este acuzat că, împreună cu alţi complici, „şi-a minimizat retribuţia în cinci reprize, perioada iunie 2011 – iunie 2015”, declarând la fisc venituri totale de 4,9 miliarde de yeni (aproximativ 37 milioane euro) în locul unor venituri de aproape 10 miliarde de yeni. Însă Ghosn este acuzat şi că a folosit bunurile companiei Nissan în scopuri personale, potrivit rezultatelor unei anchete interne efectuate de Nissan în ultimele luni.

Miercuri, tribunalul din Tokyo a decis să prelungească mandatul de reţinere al lui Carlos Ghosn pentru 10 zile în vederea continuării anchetei. Este posibil ca reţinerea să se prelungească şi mai mult având în vedere regulile din sistemul judiciar japonez.

În vârstă de 64 de ani, Carlos Ghosn este cel care a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, o reuşită care i-a adus o remuneraţie uneori contestată. Potrivit unor estimări, pentru diferitele sale poziţii în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn a fost recompensat în 2017 cu 13 milioane de euro, dintre care 7,4 milioane euro le-a primit în calitate de CEO al Renault.

Adaugati comentariu