Advertisement

Nissan Juke – Plus de pragmatism

Cu toate că nu arată ca o mașină care se bazează pe cifre sau pe practicalitate, Juke are o latură foarte calculată dincolo de entuziasmul evocat de exterior.

Nissan Juke se numără printre puținele mașini lansate în ultimii ani care are un loc de parcare garantat în imensul garaj numit istoria automobilului. Și asta nu pentru că arată de-a dreptul șocant, sau pentru că în ultimii trei ani Nissan a vândut 330.000 de unități, ci pentru că a demonstrat că mai există loc pentru inovație într-o industrie care părea blocată între berline și hatchbackuri.

Unii l-au criticat aspru, alții au luat-o la fugă către showroom-uri atunci când Nissan a prezentat primele imagini oficiale, dar cert este că în trei ani Juke a lansat o modă care a schimbat modul în care privim mijlocul de transport urban. Designerii japonezi și-au acordat foarte multe libertăți în trasarea exteriorului și, de parcă asta nu era suficient, au abordat interiorul cu același nonconformism.

Dacă cei responsabili de desen și imaginație pot fi considerați răsfățații proiectului Juke, pentru că au avut mână liberă pe întreaga perioada de dezvoltare, inginerii au fost responsabili să facă din entuziastul Juke o mașină eficientă și sigură în viața de zi cu zi.

Nissan Juke – Plus de pragmatism

Capitolul siguranță este întotdeauna unul sensibil, în special în cazul mașinilor de clasă mică și cu atât mai mult în cazul mașinilor cu o structură atipică cum este Juke. Cu o lungime redusă, dar cu o înălțime peste medie, Juke a necesitat o calibrare foarte atentă a sistemului ESP pentru a putea trece cu brio peste noua schemă de testare EuroNCAP. Ajutat și de echiparea standard cu șase airbaguri, Juke a primit calificativul maxim de cinci stele și astfel a demonstrat că imaginația și siguranța se pot îmbina cu succes. Odata

2 cu evenimentul de lansare a noii generații Note și Micra facelift, Nissan a pregătit ceva nou și pentru vedeta Juke, dar cum o restilizare nu era necesară, crossoverul s-a mulțumit cu un nou motor. Noua generație 1.5 dCi lansată de Renault anul trecut și-a făcut loc și sub capota lui Juke, înlocuind vechea unitate 1.5 dCi, care era și cea mai populară versiune pentru Juke.

Cifrele de putere și performanțe dinamice au rămas intacte la 110 CP și 0-100 km/h în 11,2 secunde, în timp ce emisiile de CO2 și consumul au scăzut vertiginos (4,2 l/100 km față de 4,8 l). Dacă pentru verificarea acestor cifre ai nevoie de ceva timp, fondul sonor mai liniștit și valoarea superioară a cuplului motor sunt două aspecte care vor ieși în evidență chiar de la prima cheie.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top