Noi sancțiuni pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc

Telefon mobil volan

Vin noi sancțiuni pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Un proiect de lege care vizează modificarea Ordonanței de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, impune sancțiuni drastice pentru cei care nu sunt atenți exclusiv la drum.

Pe lista de obiecte interzise la volan intră orice dispozitiv mobil cu funcție de înregistrare ori redare text, foto sau video, atunci când șoferul se află în timpul mersului.

Proiectul de act normativ propune “interzicerea, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, ținerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod, nu numai a telefonului mobil, ci și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Cum poți să pierzi permisul de conducere din motive medicale?

Proiectul menționează că abaterea se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni. Proiectul propune și 4 puncte de penalizare. Contravenția indicată, săvârșită alături de încălcarea altor reguli de circulație se va sancționa suplimentar – conform proiectului – cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru a-și recupera permisul, un contravenient poate „susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, după caz”, se arată în modificarea legislativă.

Testul devine obligatoriu pentru cei care au permisul suspendat pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și pentru cei care nu respect regulile privitoare la trecere, depășire, trecere la culoarea roie a semafoului, dacă prin acestea s-a produs un accident de circulație, în urma căruia au rezultat avariera unui vehicul și/sau alte pagube materiale.

În cazul în care cel care dă examen nu promovează testul sau acesta nu se prezintă pentru susținerea unui nou examen, perioada de suspendare a permisului se prelungește cu 30 de zile.

Adaugati comentariu