Norvegia și mașinile electrice

Cele mai multe mașini înmatriculate în luna martie în Norvegia, au avut la baza tehnologia electrică. Fie că vorbim despre hibrizi, plug-in hibrizi sau mașini electrice, numărul acestora a depășit a depășit 60% din totalul înmatriculărilor.

Este încă un exemplu de ecologie pe care nordicii îl oferă celorlalte națiuni. Green Car Report arată că, în luna martie, 3396 de mașini-hibrid, 2595 de mașini electrice și 2042 de hibrizi plug-in au fost comercializate, totalul reprezentând două treimi din înmatriculările de autoturisme din Norvegia.

Toyota Prius

Nici piața second-hand nu face notă discordantă: 465 de mașini electrice utilizate au fost înmatriculate doar în luna martie a acestui an! Cel mai iubit model electric s-a dovedit Nissan Leaf care, cu un total de 676 de înmatriculări, a fost al treilea cel mai bine vândut model din Norvegia. Însă în lunile precedente, au fost cazuri în care Nissan Leaf și Tesla Model S au avut cel mai mare număr de vânzări, devansând toate modelele cu motoare termice.

Nissan Leaf

Motivul, dincolo de înclinația nativă către mașini ecologice a nordicilor, este taxarea diferențiată în funcție de tipul combustibilului. Reducerile de la taxe pe care le primesc mașinile ecologice au transformat Norvegia în paradisul vehiculelor cu tehnologie electrică. Ce înseamnă reduceri? Nu se plătesc vignetă, taxe la vînzare și TVA. Mai mult, electricele sunt scutite de plata parcărilor, a feriboaturilor și beneficiază de încărcare gratuită de la stațiile din parcări. Scopul guvernului? Până în 2025, mașinile electrice trebuie să ajungă la aproape 100% din totalul înmatriculărilor!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top