Nu vom mai putea contesta amenzile de viteză. Marja de eroare a radarelor nu se mai ia în calcul

marja de eroare

Marja de eroare tehnică a aparatelor radar aflate în dotarea Poliției Rutiere nu va mai fi luată în calcul atunci când autoritățile stabilesc viteza șoferului contravenient, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Așadar înregistarea făcută de aparatul radar nu mai poae fi contestată invocând marja de eroare.

Șoferii au putut ataca până acum amenda primită pentru depășirea limitei de viteză contestând înregistrarea, bazându-se astfel pe marja tehnică de eroare admisă de +/- 3 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 3% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h în cazul radarelor aflate pe autoturisme staţionate. În cazul în care radarul era montat pe un vehicul în mișcare al Poliției Rutiere, șoferii beneficiau de o marjă de eroare de 4 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 4% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h.

De acum, această marjă de eroare nu va mai fi luată în calcul în instanță. Aceasta este admisă doar în procedura de omologare a aparatelor radar. Contestarea imaginilor și a vitezei înregistrate devine astfel imposibilă.

Specialiștii susțin însă, că decizia este contrară cu normele europene. Aceasta se află, în prezent, în faza de redactare și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Adaugati comentariu