O călătorie prin oraș cu un vehicul autonom

Waymo Company

Waymo Company a prezentat un film cu o panoramă de 360° de 3 minute, cu o excursie pe străzile din Phoenix, Arizona. Conform directorului de marketing Meilin Tan, datorită efectelor speciale și a graficii computerizate, spectatorii pot viziona călătoria prin “ochii” unui pilot automat pentru a înțelege mai bine procesul de conducere autonomă, fără intervenția omului.

 

Waymo a început să lucreze cu autovehicule autonome încă din 2009, ca o subdiviziune a lui Google. Ei au fost primii din lume care au reușit să lanseze un vehicul fără șofer pe drumurile publice, iar în prezent compania are cel mai mare parc de vehicule de acest tip. În ultimii ani, mașinile Waymo au reușit să parcurgă deja peste 8 milioane de kilometri, din care ultimul milion în mai puțin de 3 luni.

O imagine impresionantă de pe bancheta din spate: mașina merge în direcția corectă, în timp ce volanul se rotește datorită unor forțe invizibile. Este incredibil și foarte greu să-ți înfrângi tentația de a pune mâna pe volan și de a ajuta pilotul automat. Pasagerii pasionați de jocuri de noroc percep senzația de “autospin” din  jocurile slot, atunci când setați la început datele de intrare a mașinii și apoi vizionați procesul. Necesarul pentru această funcționalitate este integrat în spătarul scaunului din față. Pe ecran puteți monitoriza trasul autovehiculului și, de asemenea, puteți da computerului comenzile necesare.

După cum rezultă din videoclip, pilotul automat recunoaște toate obiectele aflate de-a lungul traseului și le clasifică în diferite grupuri. Pentru obiectele aflate în mișcare, sistemul determină viteza, distanța și traiectoria acestora. Toate datele sunt gestionate de un software prorpiu. Pentru a permite vizualizarea acestui proces pe un sistem video, a fost dezvoltat un instrument special denumit x-view. Acesta monitorizează datele generate de sistem și permite spectatorilor să privească lumea din jur prin “ochii” pilotului automat.

Wayne înțelege că una dintre problemele de bază legate de introducerea la scară largă a autovehiculelor autonome este reprezentată de opinia publică. Potrivit unui sondaj Gallup, 54% dintre americani au răspuns “că este puțin probabil” să vrea să folosească o mașină autonomă, iar 59% că “se vor simți inconfortabil” într-o astfel de mașină. Potrivit misiunii sale, Waymo a lansat un program educațional pe scară largă sub numele “Let’s Talk Self-Driving” care ar trebui să elimine miturile comune și să popularizeze această tehnologie în societate.

În primul rând, autovehiculele autonome vor reduce numărul accidentelor. 94% dintre accidente sunt legate de factorul uman, care poate fi îndepărtat datorită celor mai noi tehnologii. În sfârșit, Waymo constată că și dacă ați consumat ceva alcool, tot puteți ajunge la destinație cu propriul automobil fără a-i pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic. Anual mor peste 10.000 de persoane din cauza conducerii autovehiculelor în stare de ebrietate. Waymo vâ îndeamnă să vă petreceți mai plăcut timpul în mașină pentru alte activități mai importante cum ar fi citirea unei cărți, citirea unui raport lunar sau chiar relaxarea într-un joc la din cazinourile online de la Stakers. Vârsta și abilitățile fizice nu vor mai fi o problemă atunci când veți avea o mașină autonomă, iar independența este unul dintre obiectivele Waymo.

Compania are permisiunea autorităților de a opera autovehiculele pe drumurile publice în mai multe state din SUA și va lansa în curând și o companie de taximetre autonome. Acestea vor începe a fi testate în cursul lunilor următoare. Este următorul pas al celor de la Waymo către integrarea deplină a autovehiculelor autonome în viața cotidiană.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top