Incendiu în București: un autoturism a ars complet

Incendiu Dacia

Ieri, în fața magazinului Obor, o Dacia Logan a ars complet. Pare-se că vinovată de incendiu s-a făcut instalația de alimentare cu gaz a motorului. Dacă e adevărat, atunci se ridică de la sine o întrebare: cât de sigură este în realitate o astfel de instalație?

Teoretic – foarte sigură. Dar asta cu condiția să fie de bună calitate și omologată. Butelia unei instalații de gaz este mult mai rezistentă la aprindere decât rezervorul de benzină: este necesară o temperatură de aproape două ori mai mare pentru a produce explozia unui rezervor GPL, în raport cu unul pe benzină.

Mai mult, o valvă specială nu permite umplerea acestuia cu gaz la o capacitate mai mare de 80%, tocmai pentru ca, în eventualitatea unei dilatări a gazului, presiunea din butelie să rămână la cote normale. Cât despre presiunea pe care trebuie să o suporte o astfel de butelie pentru a fi omologată, aceasta trebuie să reziste la aproape 50 de bari. Adică mult. Oricum, buteliile pot mult mai mult în realitate, experimentele demonstrând o rezistență mai mare cu aproximativ 50% față de limita inferioară legală.

Incendiu Dacia

 

Deci, dacă instalația a fost omologată, probabil accidentul a avut alte cauze. Dar care ar putea fi acestea? Posibilitatea unei scurgeri de gaze este, teoretic, sesizată de instalația de gaz fie prin scăderea anormală a presiunii din butelie, fie printr-un debit nefiresc de mare al gazului prin conducte. O supapă specială oprește astfel alimentarea cu gaz a motorului, prevenind incendiul. Și asta ca să nu mai pomenim de miros: pierderile de gaz sunt foarte sesizabile din cauza mirosului specific emanat, iar cum un Logan nu e tocmai un S-Class, sunt sigur că mirosurile din portbagaj și compartimentul motor sunt cu ușurință sesizate în habitaclu.

Firește, nicio instalație nu este infailibilă. Pot ceda supapele, de exemplu, caz în care fie butelia poate fi umplută peste măsură, fie scurgerile de gaz nu implică tăierea alimentării. Dar să fim cinstiți: raportate la numărul de mașini cu instalație GPL care circulă în lume, astfel de situații sunt insignifiante.

Incendiu Dacia

Și atunci? Ce s-a întâmplat ieri pe Șoseaua Colentina?  Momentan, nimeni nu știe. Important e că nimeni nu a fost rănit. Chiar dacă toată lumea speculează că instalația de gaz a cedat, cel mai sigur este să așteptăm concluziile poliției. …asta dacă a mai rămas ceva întreg pe mașină.

Update: conform evz.ro, incendiul a fost cauzat de însuși proprietarul taxiului care a ars. Nemulțumit că a primit o amendă de 4000 de lei de la agenții Poliției Rutiere, pentru că practica taximetria fără aprobare de funcționare eliberată de Primărie, Ilie George Florin și-a incendiat mașina în trafic! Concluzia? Instalația GPL i-a funcționat perfect!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top