ȘOC: O noua taxa auto pana la sfarsitul anului

O noua taxa auto ar putea intra in vigoare pana la finele anului, fiind deja in discutie mai multe variante, a dezvaluit Cornel Brezuica, seful Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

„Am inceput discutii privind un nou mod de taxare. Trebuie sa vedem daca taxam o singura data pe durata de viata a vehiculului sau apelam la o taxa anuala. Aceste moduri de taxare trebuie sa aiba la baza emisiile de dioxid de carbon, emisiile de alte substante sau capacitatea cilindrica la automobilele unde nu se pot determina emisiie de CO2 sau unde nu se gasesc in documentele producatorului. Sper sa ajungem la o masura fiscala care sa fie benefica pentru toata lumea,” a spus Brezuica.

Potrivit sefului AFM, „grupul de lucru constituit din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Ministerului Economiei, dar si ai industriei auto, este in forma maxima si sper sa avem un rezultat cat de repede si acel rezultat sa fie supus cat de repede dezbaterii publice. Sper ca pana la sfarsitul anului sa avem o varianta concretizata a acestui mecanism de taxare, varianta agreata de toti factorii, inclusiv de celelalte ministere, dar si cu industria si cu cetatenii. Am constatat cu totii ca este nevoie de masura si sustinem taxarea poluarii”.

Timbrul de mediu a fost eliminat la 1 februarie 2017, ceea ce a adus o explozie a importurilor de masini second-hand. In perioada ianuarie-august au fost inmatriculate cu 75% mai multe autovehicule uzate aduse din alte tari, cifra totala a importurilor depasind pragul de 338.000 de unitati. Pana la finele anului, ACAROM estimeaza un total de 500.000 masini, iar reprezentantii APIA sunt chiar mai pesimisti, anticipand inmatricularea a peste 600.000 automobile uzate.

Adaugati comentariu