Opel Corsa a împlinit 30 de ani!

Pe data de 30 august, Opel Corsa îşi sărbătoreşte cea de-a treizecea aniversare. Producţia primei generaţii a început în anul 1982, la fabrica Figueruelas din Zaragoza, Spania, înfiinţată special pentru primul autovehicul modern de dimensiuni mici de la Opel.

Până în 1982, autovehiculul compact Kadett (lungimea modelului Kadett D lansat în 1979: 3,98 m) a fost modelul de bază al mărcii. Odată cu lansarea modelului Corsa A, mai mic şi chiar mai accesibil (lungime: 3,62 m), Opel a pătruns pe un segment nou şi de succes, deschizând astfel un capitol nou în istoria mărcii.

În ultimii 30 de ani, au fost produse şi vândute în Europa aproape 12 milioane de autovehicule Corsa din 4 generaţii. Până în luna august 2012, inclusiv, fabrica spaniolă din Zaragoza a produs 9,3 milioane de autovehicule Corsa. În plus, 2,5 milioane de autovehicule au fost produse la cealaltă fabrică europeană de la Eisenach, Germania. Producţia modelului Corsa în această fabrică a început în iunie 1993. Astfel, Corsa devine modelul cel mai popular din istoria mărcii Opel. Succesul mondial al acestuia este şi mai mare: luând în considerare toate modelele din familia General Motors create pornind de la modelul Corsa, în întreaga lume au fost produse sau asamblate şi comercializate aproximativ 20 de milioane de autovehicule derivate din modelul Corsa, mai ales în America Latină (Chevrolet), Australia (Holden), Africa de Sud (Opel) şi în China (ca şi Buick Sail).

Începând din 1982, modelul Opel/Vauxhall Corsa a fost unul dintre jucătorii principali de pe piaţa europeană. Acesta oferă una dintre cele mai cuprinzătoare game din segmentul autovehiculelor de dimensiuni mici şi este actualizat permanent prin lansarea de modele şi tehnologii noi, precum şi de variante personalizate. În acest moment, modelul este disponibil în trei variante: varianta cu trei uşi, cu aspect de coupé, autovehiculul de familie cu cinci uşi şi Corsavan, varianta comercială.

În prezent, modelul Corsa deţine peste 28% din cifra totală a vânzărilor Opel/Vauxhall, ocupând astfel locul al doilea în clasamentul vânzărilor înregistrate de modelele mărcii, foarte aproape de Astra (aproximativ 30% din cifra totală de vânzări). Din anul 2008, varianta cu trei uşi a modelului Corsa a ocupat în permanenţă locul întâi în Europa de Vest în segmentul B de autovehicule hatchback cu 3 uşi, având o cotă de piaţă de 18% (2012, de la începutul anului până în prezent). Per ansamblu, în prezent modelul Corsa (în varianta cu trei şi cu cinci uşi) ocupă locul al treilea în segmentul B, având o cotă de peste zece la sută în Europa de Vest. Ocupă primul loc în Grecia şi locul al doilea în Germania, Marea Britanie şi Belgia în segmentul respectiv. În Spania şi Olanda, modelul Corsa ocupă locul al treilea în segmentul său.

30 de ani de puncte forte

Aspectul extraordinar, habitaclul spaţios, tehnologia de ultimă oră, performanţele ecologice ridicate şi sportivitatea reprezintă factori cheie ce au asigurat succesul modelului Corsa, alături de numeroasele premii internaţionale câştigate de acesta de-a lungul timpului. Imediat după lansarea sa în 1982, prima generaţie a modelului, Corsa A, a primit premiul „Volanul de aur” în Germania. Următoarele generaţii ale modelului Corsa au câştigat numeroase trofee naţionale de „Maşina anului”, decernate de diferite ţări, iar generaţia actuală a primit titlul „Autobest 2007”. În 2009 şi 2010, Corsa a ocupat primul loc din clasa sa în cadrul raportului DEKRA privind calitatea autovehiculelor rulate, raport ce evaluează milioane de autovehicule rulate.

Ecologia: o tradiţie

Corsa a primit întotdeauna multiple aprecieri pentru tehnologia sa ecologică. Prototipul Corsa ECO 3, prezentat în cadrul ediţiei 1995 a Salonului Auto de la Frankfurt (IAA), a fost primul autovehicul „de trei litri” cu un consum redus de carburant. La scurt timp au urmat modele de serie Corsa, care au transformat consumul scăzut de carburant într-o realitate accesibilă grupurilor mai largi de clienţi. Cea mai recentă versiune 1.3 CDTI ecoFLEX de 70 kW/95 hp, cu tehnologie Start/Stop este în prezent modelul Corsa cu cel mai redus consum, de 3,5 litri/100 km (emisii de CO2: 94 g/km).

Variante OPC de înaltă performanţă pentru plăcerea pură de a conduce

Opel satisface şi nevoile clienţilor care îşi doresc autovehicule de dimensiuni mici cu un motor de înaltă performanţă, la un preţ accesibil. Astfel, în 1987, în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, a fost lansată o variantă sportivă, Corsa GSi, cu un motor de 1,6 litri, putere de 100 cp şi injecţie de carburant comandată electronic. 20 de ani mai târziu, în cadrul Salonului Auto de la Geneva din 2007, îşi făcea debutul Corsa OPC cu motor turbo de 1,6 litri (141 kW/192 cp), vârful de lance al modelului. Din 2011 este disponibilă o variantă şi mai puternică: modelul Corsa OPC Nürburgring Edition. Acesta este cel mai puternic şi mai rapid autovehicul Corsa de până acum. Motorul pe benzină de 1,6 litri cu supraalimentare dezvoltă o putere de 155 kW/210 cp. Cuplul maxim de 250 Nm poate fi sporit, cu ajutorul funcţiei de amplificare, până la 280 Nm. Motorul atinge o viteză maximă de 230 km/h şi accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 6,8 secunde.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Coperta AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Revista AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Paza bună trece primejdia rea. Deci, ”cumpără ACUM” (vorba teleshoppingului) revista AutoExpert nr. 249, înainte de a dispărea de la chioșcurile de

Car Of The Year 2024 - COTY

Car Of The Year 2024: Iată finalistele

Juriul competiței anuale internaționale Car Of The Year a anunțat finalistele ediției care va premia cea mai bună mașină a anului 2024.

Scroll to Top