OZ Racing – 50 de ani de istorie

Istoria mărcii OZ Racing, emblematică pentru lumea auto, a început în 4 ianuarie 1971, luând naștere ca urmare a pasiunii comune pentru automobile a doi prieteni și parteneri de lucru totodată.

Totul s-a întâmplat în spatele unei benzinarii din Rossano Veneto, un mic sat din provincia Vicenza, locul în care Silvano Oselladore și Pietro Zen (ale căror inițiale definesc numele brandului OZ), s-au decis să creeze designul primei jante din aliaj ușor, conceputa la acea vreme pentru o mașină în voga, Mini Cooper.

Istoria mărcii OZ Racing

Acesta a fost primul pas de-a lungul celor 50 de ani, pas ce a precedat o evoluție constanta și consistentă pentru brandul OZ și produsele sale premium. Cinci decenii în care s-a reușit anticiparea nevoilor din piață ale consumatorului dar mai ales a trendurilor industriei auto în materie de design.

Aceasta obsesie comuna pentru cercetare și inovație, a propulsat compania în doar câțiva ani de la constituirea să, spre un segment specific, al sporturilor cu motor și competițiilor auto, poziționându-se în scurt timp în poziția de lider mondial în motorsport, atragandu-și de partea să pasionații de raliuri din întreagă lume.

OZ a devenit astfel un sinonim pentru atitudinea de învingător, cifrele vorbind de la sine.

Cu o prezenta în Formula 1 din 1985 și Raliul WRC din 1988, OZ se mândrește cu peste 200 de titluri, urcând pe podium cu piloți și echipe de curse legendare, ce includ: Scuderia Ferrari, Mercedes AMG Petronas, Red Bull Racing, Renault Sport F1 Team, Haas F1 și Sauber Alfa Romeo F1 Team în F1, Ford World Rally Team și Citroen Total World Rally Team în WRC, Audi Sport în DTM, Le Mans și mulți alții.

Succesul din motorsport a fost un factor catalizator pentru creșterea și notorietatea înregistrată în piața after-market, pe segmentul premium de jante high-tech, unde compania s-a remarcat și și-a consolidat poziția de lider în materie de design, inovație și tehnologie.

De 50 de ani, OZ colaborează cu cele mai exclusiviste și recunoscute mărci auto din lume, printre care Ferrari, Lamborghini, Maserati, Aston Martin, Lotus și McLaren.

Aceste parteneriate au dat naștere unor proiecte exclusive de jante high tech,  ce astăzi au devenit exponate de referință în muzeul jantelor OZ (situat la sediul central din San Martino di Lupari, provincia Padova).

Ne referim la modele ce au făcut istorie și au lașat o urma de neșters în mintea pasionaților de automobile : Lamborghini Countach, Ferrari Testarossa, Lotus Esprit, McLaren F1 LM, Bugatti Veyron, Pagani Zonda și Mercedes-Benz SLR.

De-a lungul anilor, nu a fost moment în care renumiții designeri italieni pentru mărci emblematice să nu solicite contribuția OZ la stilul proiectelor lor : Bertone, Fissore, Dallara, Pininfarina, Italdesign, AMG, Hartge, Carlson, Koenigsegg, Hottinger, Pagani, Fittipaldi, Mazzanti, Callaway, AC Schnitzer, Cizeta, Strosek și Giugiaro. După segmentul auto, a urmat în 1972 și cel al motocicletelor. OZ  intrând pe piață cu doua roti, iar ulterior stabilind și o divizie de business dedicată: OZ Motorbike.

De-a lungul anilor, OZ a colaborat cu principalii producători de motociclete, inclusiv Aprilia, Ducati, Norton și Bimota, echipând cele mai bune echipe la majoritatea categoriilor de curse. Cele 5 titluri MotoGP consecutive câștigate de Marc Marquez sunt doar ultimele realizări ale OZ în acest sector.

Astăzi OZ este o companie mai eficienta și radical diferita de OZ-ul din anii 1970, prin excelența globala reușind să-și păstreze și să-și consolideze spiritul italian de măiestrie și creativitate. Compania are sediul central în zona Veneto, San Martino di Lupari, unde produce și vinde jante din aliaj ușor în 72 de țări, printr-o rețea globala de parteneri și filiale.

Astăzi, OZ joaca un rol relevant în sectorul jantelor aftermarket, cu o oferta mulți-brand care include peste 70 de modele de jante din aliaj disponibile în peste 25 de finisaje (culori) și o gama de diametre de la 14 la 22 inch. OZ acoperă zeci de mii de aplicații auto printr-o oferta variata și o strategie multi-brand care, pe lângă marca OZ Racing, include liniile de produse MSW Wheels și Sparco Wheels.

Concentrându-se pe îmbunătățirea continuă, pentru OZ, împlinirea acestor 50 de ani nu este doar un moment de sărbătoare, ci și o oportunitate de a planifica din timp nevoile pieței auto, orientându-se pe evoluția mobilității în general. Compania a lucrat la dezvoltarea jantelor pentru mașini hybrid și electrice din 2016. După cum cere tradiția, activitățile sale de cercetare și dezvoltare sunt desfășurate pe piste de curse și în special în parteneriat cu toate echipele din campionatele de Formula E.

Angajamentul fata de problemele viitoare de mobilitate s-au concretizat de decizia recenta a companiei de a se aventura pe piață bicicletelor electrice și de a lansa primul brand pliabil de bicicleta electrica OZ, denumit E-Leggera. Un nou proiect, un mesaj despre un viitor prefigurat a fi diferit fata de cel de astăzi, unde compania continua să fie în centrul scenei, așa cum a fost în acești primi 50 de ani.

Cincizeci de ani de vise, satisfacții și succese, dar și peste 10 ani de angajament și sprijin pentru întreagă comunitate și, în special, pentru Universitatea din Padova. Pentru a ajuta la educarea viitorilor ingineri, OZ a deschis laboratoare reale în cadrul unităților sale de producție, unde studenții dezvolta prototipuri pentru a fi înscriși în concursuri de Formula SAE, în mod obișnuit cunoscut sub numele de Formula Student. Evenimentul urmărește să încurajeze dezvoltarea mașinilor de curse propulsate de energie regenerabila. Este o oportunitate prețioasă pentru studenți să lucreze și să învețe cot la cot cu aceiași ingineri care proiectează jante OZ pentru echipe de lideri în Formula 1.

„Ne mândrim cu ceea ce facem – spune ing. Bernoni, CEO al OZ Spa Italia – și toți suntem hotărați să cream cele mai bune produse posibile. Cea mai mare dorință și speranță a noastră este ca toată lumea care folosește și iubește jantele OZ să perceapă acest angajament al nostru pentru excelența. ”

Prin urmare, cea de a 50-a aniversare nu este doar o zi de naștere, ci o oportunitate de a povesti în continuare decenii de realizări: un patrimoniu de cunoștinte, experiențe, inovații și tehnologii impregnate ciclic în roti fabricate pentru mașinile de zi cu zi. Pentru companie, 2021 vă fi un an cu multe sărbători, care vor culmina cu lansarea pe piață a mai multor produse noi, ce vor impune o evoluție și totodată o schimbare de tendințe în piață de jante, o revoluție în materie de tehnologie.

După 50 de ani de activitate, compania continua cu nerăbdare să își stabilească noi obiective și să urmărească viziunea pe care a adus-o la viață. La mulți ani, OZ!

 

Adaugati comentariu