Paris 2018 – Sunt motoarele termice pe cale de dispariție?

Salonul Auto de la Paris 2018

Salonul Auto de la Paris din acest an a produs o serie de surprize. În primul rând au lipsit foarte mulți producători auto și acest lucru s-a resimțit la standuri.

În al doilea rând unii producătorii prezenți la salon au decis să aducă mai puține modele dotate cu motoare termice, iar alții de la care așteptările erau mari să se limiteze la prezentarea unor prototipuri electrice.

O statistică publicată pe auto-motor-und-sport.de centralizează toate autoturismele expuse la Salonul Auto de la Paris pe tipuri de motorizări:

Statistica modele Paris 2018

După cum se observă câțiva producători nu mai au deloc propulsoare diesel, în timp ce alții nu mai oferă nici măcar motorizări pe benzină decât integrate în sisteme hibrid.

Dar „greii” din industria auto mizează în continuare pe propulsie termică. Triada germană din segmentul premium de la care chiar și cancelarul Angela Merkel avea așteptări mai mari pe partea de electrificare nu a convins prea mult la acest capitol.

Prin trecerea la noile norme de poluare WLTP (World Harmonized Light-Duty Vehicle Test Procedure) tot mai mulți producători decid să elimine motoarele diesel din ofertă. Lista modelelor pentru care s-a renunțat la oferirea de motoare diesel crește de la o zi la alta.

Într-o analiză recentă concluzionam că o utilizare sub 15.000 km pe an a unui autoturism cu motor diesel conduce la o amortizare a investiției pe o perioadă de peste 10 ani și acest lucru îl face nerentabil.

Cu toate acestea motoarele diesel nu vor fi date așe repede uitării. Producătorii promit noi dispozitive care vor face unitățile pe motorină mult mai puțin poluante și piețele mai slab dezvoltate din Estul Europei vor rămâne încă mulți ani sub magia consumului redus.

Adaugati comentariu