Paris Motor Show 2022: Renault domină, mărcile germane privesc de la distanță

Expoziția auto de la Paris și-a redeschis porțile în 2022 și își așteaptă vizitatorii cu un spectacol motorizat susținut în special de mărcile grupului Renault și de cele chineze.
Renault 4Ever Concept - Paris Motor Show

Saloanele auto nu mai sunt ce au fost. Cei care își exprimau mirarea că la București, la SAB, au fost prezente doar câteva mărci, iar suprafața de expunere s-a redus considerabil au avut ocazia, odată cu deschiderea Mondial de l`Auto din Paris – eveniment aflat anterior printre primele cele mai mari cinci expoziții auto mondiale – să înțeleagă cât de mult s-a schimbat industria auto și modul ei de a își prezenta produsele.

Departe de strălucirea de altădată, Mondial de l`Auto din Paris s-a deschis în acest an cu doar câteva mărci europene – Renault, Dacia, Alpine, Peugeot, DS, o singură marcă americană – Jeep – și o mână de mărci chinezești precum BYD, DFSK, Great Wall Motors, WEY. Nu trebuie omisă, desigur, marca vietnameză VinFast. Alături de aceste nume mai mult sau mai puțin cunoscute europenilor, cele trei hale de la Paris Expo au fost completate cu zeci de standuri ale unor companii din industrii conexe, de la ABB și Arkamis, până la BNP Parisbas, Capgemini și chiar Netflix. O adunătură pestriță și doar parțial atractivă pentru descoperirea căreia vizitatorii trebuie să plătească 16 euro, adică vreo 80 de lei. Așa-i că, într-un asemenea context, oferta Salonului Auto București nu mai pare atât de redusă și scumpă?

Dincolo de lipsa mărcilor germane, americane sau japoneze cu renume, grupul Renault a știut să transforme Mondial de l`Auto 2022 într-un show „de casă”. Principala cale de acces în zona expozițională este flancată de mărcile Renault și Dacia, iar standurile Alpine și Mobilize au o poziție centrală greu de trecut cu vederea. În spatele acestei demonstrații de forță, mărci chineze precum Ora și WEY aparținând grupului chinez Great Wall Motors, DFSK și Seres – branduri ale Chongqing Sokon Industrial Group sau BYD (Build Your Dreams) au ales să își arate noile produse, multe dintre ele destinate pieței europene, asigurând astfel titulatura de expoziție „mondială” acum micului salon de la Paris.

Desigur, grupul Stellantis, care are în componență mărcile franceze Citroen, Peugeot și DS (foste PSA), este și el prezent la eveniment, însă cu o palidă reprezentare a ceea ce putea fi prima întâlnire cu publicul a companiei care grupează în prezent cele mai multe mărci de pe piața europeană. Mai greu de înțeles, dar oarecum justificată de lipsa de noutăți, prezența Stellantis s-a redus la mici standuri ale mărcilor Peugeot, DS și Jeep – aceasta din urmă fiind singurul brand american aflat la Paris Motor Show. Nici urmă de Fiat, Alfa Romeo sau Opel. Nici măcar Citroen nu și-a onorat titulatura de marcă franceză prezentă la un eveniment din capitala Hexagonului. De altfel, lipsa Citroen a fost remarcată chiar și de președintele francez Emmanuel Macron, care a vizitat și el – neașteptat de îndelungat – standurile de la Mondial de l`Auto.

Cât despre mărcile germane, este limpede că, undeva, cineva, a pus pe butuci o relație reciproc avantajoasă care data de ani mulți. Cum altfel poate fi interpretată lipsa tuturor mărcilor grupurilor Volkswagen și BMW? Mai ales că, la ediția de anul trecut a expoziției germane IAA, mutată de la Frankfurt la Munchen, francezii nu doar că s-au prezentat, dar au adus cu ei chiar și modele în premieră mondială. Pentru ca schisma să fie mai clară, cei de la Mercedes-Benz, deși au declinat invitația de a se prezenta la Mondial de l`Auto, au ales să prezinte în premieră mondială noul SUV electric EQE chiar la… Paris. Și cu doar câteva ore înaintea deschiderii evenimentului. Dar în cu totul alt loc și cu o organizare proprie.

Lăsând însă deoparte fricțiunile dintre marii producători auto și moartea lentă a marilor expoziții auto, trebuie spus că românii se pot mândri cu prezența Dacia la evenimentul de la Paris. Amplasat strategic, vis-a-vis de standul Renault, cel al Dacia atrage vizitatorii ca un magnet prin gama de produse purtând noua imagine de brand și, desigur, prin „laboratorul de idei” Manifesto. (Foto (c) LifeNews.ro)

Adaugati comentariu