BMW Group este primul producător auto care lansează un sistem nervos digital complet nou pentru toate variantele de propulsie și segmentele de vehicule. Acesta e mai inteligent, mai puternic și mai eficient și va fi implementat pentru prima dată în modelele din Neue Klasse.
Patru computere de înaltă performanță, denumite și „Superbrains“, măresc puterea de calcul pentru cele mai importante funcții, infotainment, conducere automată, dinamică de conducere, dar și funcții de bază precum accesul la vehicul, controlul climatizării și confortul. Cele patru supercreiere oferă o putere de calcul de peste 20 de ori mai mare în comparație cu a generației actuale de vehicule și sunt deja proiectate pentru viitoarele actualizări de software și funcții, incluzând experiențele clienților bazate pe inteligența artificială.
„Deschiderea tehnologică este cheia succesului mărcii BMW. Începând cu primul model din Neue Klasse, vom implementa tehnologiile din Neue Klasse în întregul portofoliu de modele viitoare – în toate segmentele și în toate propulsiile. Acest lucru se aplică și arhitecturii noastre electronice nou dezvoltate, alcătuită din supercreiere puternice și platforme software puternic interconectate. Această arhitectură ne permite să decuplăm dezvoltarea vehiculului și a software-ului una de cealaltă. Avantajul e că toate modelele BMW viitoare vor rămâne actualizate digital over-the-air și vor primi actualizări chiar și de la generațiile următoare“, spune Frank Weber, Board Member for Development la BMW AG.
Cablaj simplificat radical
O componentă fundamentală a sistemului nervos digital este cablajul simplificat radical. Acesta se bazează pe o așa-numită arhitectură zonală a cablajului, care utilizează cabluri cu 600 de metri mai scurte și reduce masa cu 30% față de generația anterioară. Cablajul este împărțit în patru zone: față, centru, spate și acoperiș. Supercreierele sunt legate prin conexiuni de date de mare viteză la unități de control mai mici, controlerele zonale, care gestionează și consolidează fluxul de date al componentelor electronice din și în afara zonelor. Prin urmare, cablajul din vehicul este legat de o anumită zonă și poate fi astfel mai scurt, mai subțire și mai ușor.
O condiție esențială pentru un cablaj mai subțire și mai ușor sunt așa-numitele „Smart eFuses“. Acestea sunt siguranțe digitale care înlocuiesc până la 150 de siguranțe tradiționale. Smart eFuses pot fi programate în mod inteligent pentru o distribuție controlată digital a energiei către componente. Activarea selectivă a componentelor permite proiectarea unor moduri inteligente de alimentare pentru diferite situații în care se află vehiculul, cum ar fi conducere, parcare, încărcare și upgradare, în care consumatorii inutili pot fi identificați și opriți. Astfel, eFuses contribuie semnificativ la îmbunătățirea cu 20% a eficienței energetice.
Arhitectura electronică complet nouă formează baza pentru următoarea generație SDV. De la lansarea Neue Klasse, viitoarea generație de modele BMW va beneficia de ea. Primul derivat complet electric al Neue Klasse va intra în producția de serie la sfârșitul acestui an, la uzina din Debrețin (Ungaria).
„Shared Service Layer“
Avansata arhitectură software a BMW Group se bazează pe această nouă arhitectură electronică. Cu multitudinea de funcții digitale din SDV-uri, e esențial ca funcțiile să poată fi dezvoltate continuu pe platforme software stabile, mai degrabă decât să fie dezvoltate pentru fiecare nouă generație. Acest lucru este exact ceea ce se realizează cu Neue Klasse. În vehicul, platformele software rulează pe Superbrains, iar funcțiile vehiculului rulează pe ele. „Shared Service Layer“ acționează ca un element de conectare (middleware) și asigură, printre altele, securitate cibernetică de ultimă oră și actualizări flexibile over-the-air. De asemenea, permite funcții AI relevante pentru clienți datorită interconectării inteligente a surselor de date din diferite domenii.
Pentru Neue Klasse, echipele de dezvoltare lucrează la peste 1000 de module de software, peste 20 GB de software și peste 500 milioane de linii de cod, care vor fi integrate în Superbrains și în restul arhitecturii electronice din vehicul. Pentru a realiza acest lucru, BMW Group a stabilit în ultimii ani o fundație solidă pentru dezvoltarea de software pentru autovehicule, extrem de eficientă și pregătită pentru viitor. Metodele și instrumentele inovatoare au fost ancorate în rețeaua globală de dezvoltatori, care e în continuă creștere. În centrul dezvoltării de software pentru vehicule se află mediul integrat pentru dezvoltatori: un lanț de instrumente personalizat numit „CodeCraft“. Viteza și calitatea dezvoltării au fost îmbunătățite prin utilizarea unei varietăți de instrumente care sprijină dezvoltatorul de software cu ajutorul inteligenței artificiale generative. CodeCraft rulează în cloud pe până la 75.000 de procesoare virtuale, sprijină activitatea simultană a peste 10.000 de dezvoltatori de software și înregistrează până la 200.000 de creații de software pe zi în perioadele de vârf. Acest lucru corespunde unei creșteri a productivității de peste 130 de ori față de acum 10 ani.