Pepsi Co, primul client major pentru Tesla Semi: Costurile se vor amortiza în șapte ani

Tesla Semi

Multașteptatul și multîntârziatul camion electric Tesla Semi a intrat în flota Pepsi Co, iar oficialii companiei producătoare de băuturi și chipsuri au dezvăluit câteva dintre planurile de utilizare.

Comandate de Pepsi Co încă din 2017 și așteptate în 2019, primele camioane electrice Tesla Semi au intrat abia la finalul lui 2021 în flota companiei producătoare de băuturi și chipsuri. În 2023 este așteptată livrarea către Pepsi a nu mai puțin de 100 de exemplare.

Bucuros pentru că prima livrare, chiar și cu întârziere față de datele din contract și mult în urma unor competitori precum Renault Trucks sau Mercedes-Benz Truck, a avut loc, Mike O’Connell, vicepreședintele Pepsi a dat câteva detalii despre modul în care compania sa are în plan să utilizeze vehiculele ținând însă în continuare secrete date precum prețul de achiziție sau autonomia reală în condiții de utilizare intensivă.

Conform lui Mike O’Connell, toate unitățile comandate de Pepsi au autonomie maximă de 800 km, însă nu vor fi utilizate la capacitate maximă. Astfel, cele care vor transporta chipsuri ale diviziei Frito-Lay vor parcurge maximum 700 km în timp ce pentru încărcăturile mai grele, precum cele de sucuri carbogazoase, distanțele alocate sunt de doar 150 km – 160 km. Ulterior, după testele inițiale, acestea vor fi utilizate și ele pe distanțe mai lungi.

Pe lângă camioanele comandate inițial, cele cu baterie care permite deplasarea pe distanțe de până la 800 km, Pepsi ar putea utiliza, în viitor, și versiuni cu autonomie mai mică, de circa 500 km.

Din nefericire, ca și oficialii Tesla, cei ai Pepsi au refuzat să vorbească despre prețul plătit pentru camioanele electrice, însă Mike O’Connell a menționat că pentru achiziție au fost folosite fonduri de 15,4 milioane de dolari provenite din ajutoare de stat, prcum și subvenții federale de 40.000 de dolari pentru fiecare vehicul.

„Ca orice tehnologie timpurie, stimulentele ne ajută să construim programul”, a declarat vicepreședintele Pepsi, adăugând că au fost „multe” costuri de dezvoltare și infrastructură.

În acest context trebuie menționat că Pepsi Co a instalat la fabricile sale din Modesto și Sacramento câte patru stații de încărcare pentru camioanele electrice Tesla Semi. Aceste stații de încărcare sunt dotate cu panouri solare și baterii pentru stocarea energiei.

În ciuda evidentei dorințe de a ocoli detaliile „sensibile”, Mike O’Connell a menționat, conform Reuters, că după un drum de circa 700 km pentru a transporta chipsuri Frito-Lay în bateriile Tesal Semi rămâne cam 20% din energie, iar reîncărcarea până la peste 80% durează între 35 și 45 de minute.

„Vom utiliza camioanele un milion de mile, adică timp de șapte ani. Costurile se vor amortiza în timp ”, a încheiat O’Connell.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top