Performantul Hyundai Ioniq 5 N, premieră mondială la Goodwood Festival of Speed

Hyundai Ioniq 5 N

Vehiculul de performanță Hyundai Ioniq 5 N a avut premiera mondială la faimosul festival al vitezei de la Goodwood din Marea Britanie având printre atuuri sistemul electric de propulsie care dezvoltă 650 CP și multe echipamente dedicate deplasării cu viteză crescută.

Hyundai Ioniq 5 N a fost lansat în cadrul Goodwood Festival of Speed din West Sussex – Marea Britanie devenind primul model electric al diviziei N. Realizat pe platforma E-GMP a Hyundai, Ioniq 5 N include cele mai avansate tehnologii ale mărcii.

„Hyundai N include cele mai avansate tehnologii dezvoltate de Hyundai Motor Company. Combinația câștigătoare între tehnologiile avansate și experiența în motorsport stabilește noi standarde în privința performanțelor autovehiculelor. (…) Principalele inovații ale acestui model vor spori competitivitatea viitoarei game Hyundai. Acesta este motivul existenței diviziei N”, a declarat Jaehoon Chang, președinte și CEO al Hyundai Motor Company.

Agilitatea în viraje a mașinii este asigurată de structura caroseriei, cu 42 de puncte de sudură suplimentare. Suporții motoarelor și ai bateriei sunt ranforsati, iar subcadrele față/spate beneficiază de o rigiditate laterală crescută. Diferențialele față/spate integrate (IDA) – inspirate din domeniul raliurilor – sunt consolidate pentru un cuplu mai puternic al motorului electric, iar alături de jantele de 21 de inchi din aluminiu ajută la reducerea maselor.

Coloana de direcție a fost și ea ranforsată și oferă o rigiditate ridicată. În plus, autovehiculul este echipat cu sistem N R-MDPS (direcție cu pinion și cremalieră, asistată electric) special configurat, cu o demultiplicare mai scurtă și un răspuns mai bun al cuplului.

Totodată, N Pedal reprezintă o soluție adaptată dimensiunii și masei specifice vehiculelor electrice, care asigura totodată manevrabilitatea sportivă inspirată de cea a modelului i20 N WRC. Această funcție a fost proiectată pentru a asigura manevrabilitate și răspuns rapid la apăsarea pedalei de accelerație. N Drift Optimizer permite menținerea unghiului de derapaj controlat, prin corelarea tuturor comenzilor autovehiculului în funcție de acțiunile conducătorului auto, iar N Torque Distribution asigura distribuția complet variabilă a cuplului între cele două punți și include 11 setări. În partea din spate, sistemul e-LSD optimizează manevrabilitatea și comportamentul rutier. Senzorii suplimentari ai roților și amortizoarele mai performante îmbunătățesc funcționalitatea sistemului de suspensie controlat electronic.

Conform inginerilor Hyundai, motoarele electrice ating o turație maximă de 21.000 rpm și dezvoltă o putere de 478 kW/650 CP, cu funcția N Grin Boost activată. Aceste performanțe sunt asigurate de invertorul cu două faze care maximizează eficiența și performanțele noii baterii de 84 kWh.

Funcția N Grin Boost maximizează acceleratiile, prin creșterea puterii timp de 10 s, iar funcția N Launch Control oferă trei setări pentru controlul tracțiunii, pentru pornire rapidă de pe loc.

Hyundai Ioniq 5 N stabilește și un nou standard în privința managementului termic în condiții dificile de circuit. Radiatoarele separate ale bateriei și ale motorului maximizează rezistență modelului, înainte și după pilotajul în forță pe circuit. Înainte de a porni de pe loc, conducătorul auto poate utiliza funcția N Battery Preconditioning, pentru a optimiza temperatura celulelor bateriei. Astfel, selectarea modului „Drag” permite atingerea puterii maxime pentru o perioada scurtă de timp, în timp ce modul „Track” maximizează performanțele de răcire ale bateriei și autonomia acesteia.

N Race optimizează anduranță autovehiculului electric pe circuit. Funcția setează autovehiculul în cel mai sportiv mod, pentru a maximiza resursele în vederea obținerii celor mai buni timpi pe tur de circuit. Prin intermediul N Race, conducătorul auto poate alege între „Endurance” – maximizează autonomia pe circuit, prin limitarea puterii maxime și implicit a creșterii temperaturii sau „Sprint” – permite dezvoltarea puterii maxime pe perioade scurte de timp, conducătorul auto având posibilitatea de a gestiona eficient strategia energetică și de a crea condițiile ideale pentru atingerea obiectivelor de performanță.

Ioniq 5 N dispune de N-tuned, cel mai performant sistem de frânare Hyundai (discuri față – diametru de 400 mm, discuri spate – diametru de 360 mm). Acest sistem de frânare este realizat din materiale ușoare, iar fluxul de aer optimizat îmbunătățește performanțele de răcire. În plus, sistemul de frânare cu recuperarea energiei, utilizat de obicei pentru îmbunătățirea eficienței, a fost reconfigurat pentru Ioniq 5 N în vederea îmbunătățirii performanțelor. Acesta este utilizat ca sursă principala, în timp ce sistemul mecanic suplimentează forța de frânare atunci când este cazul.

Pentru a face față solicitărilor extreme de frânare de pe cunoscutul circuit Nürburgring Nordschleife, inginerii Hyundai N au proiectat N Brake Regen, un sistem de frânare cu recuperarea energiei, destinat Ioniq 5 N. Acesta generează o forță maximă de decelerare de 0,6 G – cea mai mare de până acum – și rămâne cuplat la activarea sistemului ABS, cu o decelerare de maximum 0,2 G. Coordonarea perfectă între N Brake Regen și frânele hidraulice asigura o tranziție lină, imperceptibilă pentru conducătorul auto. Mai mult, frânarea cu piciorul stâng permite apăsarea în același timp a pedalelor de frână și accelerație, în timpul utilizării pe circuit.

La fel că modelul standard Ioniq 5, varianta N este echipată cu funcția V2L, care permite utilizarea energiei stocate în bateria de înalta tensiune pentru a încarcă diverse dispozitive, chiar dacă autovehiculul este oprit.

În comparație cu Ioniq 5 standard, versiunea N este cu 20 mm mai joasă, cu 50 mm mai lată în partea inferioară (pentru a permite echiparea cu anvelope mai late) și cu 80 mm mai lungă (din cauza difuzorului proeminent).

Hyundai Ioniq 5 N este expus la Goodwood Festival of Speed 2023 și ia parte la „N Moment”, eveniment care include și prezentarea i20 N WRC, N Vision 74 și Rn22e.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top