Test drive – Peugeot 308 1.6 e-HDi 112 CP

Peugeot 308 1.6 e-HDi

Cu ocazia face lift-ului primit recent, noul Peugeot 308 a devenit o mașină mai bună la cele două capitole la care oricum excela. La ce să ne așteptăm în rest?

  • Pret avantajos de achizitie
  • motor diesel foarte rafinat si economic
  • sistem start/stop eficient si confortabil
  • Prestatie dinamica destul de modesta
  • interiorului isi arata pe alocuri varsta

Francezii au avut întotdeauna mare încredere în viitorul motoarelor diesel. Atât de mare încât ei nici măcar nu au luat în calcul producerea unui hibrid cu motor pe benzină (care a devenit standardul industriei) și au lansat deja un hibrid diesel care va ajunge în curând și România. Când nu se ocupă de viitorul propulsiilor alternative, aceiași francezi aleargă motoarele diesel în cursa de 24h de la Le Mans, cu rezultate deloc de neglijat.

În viața de zi cu zi, indicativul HDi nu a stat nici el pe loc, iar, mai nou, s-a metamorfozat în e-HDi cu ajutorul unui nou și inovator sistem start stop. Despre el vom vorbi mai târziu, pentru că primul pas este să aruncăm o privire exteriorului. Cele mai evidente efecte ale face lift-ului se observă în zona frontală, acolo unde 308 se aliniază noii imagini de marcă promovate de fratele mai mare 508. Fără doar și poate vorbim despre o evoluție pozitivă la un capitol la care, sincer, nici versiunea precedentă nu stătea deloc rău.

Cum este în interior?

Aproape la fel ca în vechea generație. Modificările aduse sunt minore, iar asta nu reprezintă o premisă pentru o critică deoarece modelul precedent s-a clasat întotdeauna pe poziții meritorii la capitolul imagine și calitate. Bordul, spre exemplu, este acoperit aproape integral de un plastic moale cu o textură plăcută, iar acolo unde costurile au dictat plastice ceva mai tari, finisările și coloristica au compensat cu succes.

Mai puțin reușită este compoziția oarecum simplistă a consolei centrale și ecranul digital, să zicem retro, care anunță faptul că 308 se apropie încet, încet de sfârșitul duratei de viață. În spate și în portbagaj lucrurile se anunță promițătoare dacă ai în plan un concediu în patru, cu spațiu bun pe banchetă și un portbagaj în media clasei compacte.

Cum se conduce?

Personal, nu am observat modificări vizibile în reacții față de varianta fără face lift pe care am condus-o acum un an și jumătate. La fel ca și atunci propulsorul 1.6 HDi afișează un rafinament mecanic rar întâlnit în clasa motoarelor diesel de cilindree mică. Cu 112 CP și 270 Nm, 308 e-HDi trage foarte suținut, liniar și silențios în intervalul 1.600-2.500, perfect pentru manevrele din scurt în traficul urban și nu își pierde suflul nici la viteze mai mari grație etajării inspirate a cutiei manuale cu șase trepte. Din păcate pentru transmisie doar etajarea poate fi lăudată, timoneria fiind destul de dificilă cu o senzație evidentă de agățare aproape indiferent de treaptă.

Sistemul start/stop de care am vorbit la început articolului aduce o noutate în peisajului sistemelor de acest tip disponibile actualmente pe piață, prin integrarea unui alternator reversibil și a unui mecanism de recuperare a energiei electrice la decelerare. În traducere liberă, motorul repornește în 0.4 secunde (mai repede decât poți tu apăsa ambreiajul până la capăt), iar vibrațiile sunt extrem de reduse.

În plus, ansamblul nu pare a fi la fel de sensibil la temperaturile joase în comparație cu concurența. Am mai avut ocazia să testez astfel de sisteme în clasa compactă, dar în cazul lui 308 este pentru prima oară când nu am simțit nevoia să îl decuplez. Drept exemplu, pe durata unui parcurs urban de 50 de minute, afișajul eco m-a anunțat că motorul a fost oprit timp de 12 minute (de unde și consumul urban ce poate fi menținut fără probleme în intervalul 6.5-7/100 km).

Setările generale ale mașinii au rămas orientate vădit către publicul fără pretenții speciale legate de dinamism sau sportivitate. Direcția este confortabilă, deci fără feedback, iar suspensia moale și zgomotoasă în special pe denivelările scurte, deci nu neapărat eficientă în a limita ruliul.

Prețul versiunii de bază începe de la 15.656 euro cu TVA inclus și poate ajunge la 17.588 pentru un model ceva mai echipat. Chiar și la acest nivel de preț, 308 rămâne sensibil mai ieftin decât rivalii săi direcți Focus, Golf sau Astra, cu mențiunea că valoarea de revânzare va fi ceva mai mică pentru francez. În concluzie, dacă îl vrei pe 308 trebuie să ai în plan o relație de lungă durată și, ideal, pe cât mai mulți kilometri, pentru a beneficia de avantajele tehnologiei e-HDi.

Date tehnice: Peugeot
308
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.6 e-HDi
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1320/1860
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4275/1815/1500
Ampatament
Volum portbagaj [l] 350 (1200)
Motor si transmisie
Tip motor 1.6 e-HDi
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 1560
Sistem alimentare commonrail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 82(112)/3600
Cuplu max. [Nm/rpm] 270/1750
Cutie de viteze Manuala/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 190
0-100 km/h [s] 11.4
Consum urban/extra/mixt 5.2/3.6/4.2
Emisii CO2 [g/km] 109

Adaugati comentariu