Piața auto din Rusia, în scădere drastică în 2022

Renault Rusia AvtoVAZ Lada

Vânzările de automobile noi în Rusia au înregistrat un recul cu 58,8% în 2022, ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

Grupul de lobby Association of European Businesses (AEB) din Rusia consideră că scăderea puternică a pieței auto are la bază sancţiunile internaționale care au antrenat o plecare a constructorilor străini de automobile.

Anul trecut, în Rusia au fost înmatriculate 687.370 de autoturisme noi, comparativ cu mai mult de 1,6 milioane de unităţi în 2021, a precizat AEB. Datele pentru luna decembrie 2022 arată că vânzările au scăzut cu 50,2% în ritm anual.

Sancţiunile internaţionale introduse după debutul ofensivei ruseşti în Ucraina au pus capăt la două decenii de investiţii mari făcute de marii constructori auto mondiali în Rusia. Ţările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroşi constructori, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche au oprit vânzările de automobile. Alţi constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo.

La aceasta s-a adăugat şi o inflaţie de aproape 12% în 2022, care a redus puterea de cumpărare a consumatorilor ruşi, cu atât mai mult când vine vorba de produse importate cum sunt autoturismele.

„Sancţiunile şi presiunile fără precedent la care a fost supusă piaţa rusească din toate direcţiile nu puteau să nu afecteze industria auto”, a declarat preşedintele AEB, Alexey Kalitsev.

Association of European Businesses (AEB) estimează că este posibil ca vânzările de automobile să înregistreze o creştere de 12% în 2023 până la 770.000 de vehicule. La rândul său, Alexey Kalitsev a spus că cinci până la şapte noi mărci de automobile ar putea apărea pe piaţa din Rusia în acest an, dar nu a oferit alte detalii.

„Dacă va exista o combinaţie favorabile de condiţii este posibilă de asemenea o creştere de peste 12%, dar nimeni nu poate face prognoze în situaţia actuală”, consideră Alexey Kalitsev.

Comparativ, în 2012 vânzările de autovehicule în Rusia au atins o cifră record de 2,935 milioane unităţi, an în care piaţa auto din Rusia a fost a doua ca mărime din Europa, după cea din Germania.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top