Picturi pe automobil

Pe lângă rolul de protecţie anticorozivă, vopseaua de pe caroseria automobilului a căpătat cu timpul şi un rol estetic. Cei care doresc să iasă în evidenţă prin estetica deosebită fac tot posibilul să-l vopsească în culori cât mai atractive.

Există în Bucureşti firme care oferă posesorilor să îşi decoreze maşina cu desene personalizate, unice, în funcţie de gustul fiecăruia. Desenele executate de ele se fac printr-un procedeu denumit aerografiere, cu o vopsea specială care se pretează pentru astfel de lucrări. 

În acest scop se foloseşte un pistol de vopsit miniatură, de mărimea unui stilou, numit aerograf, de unde şi numele procedeului. După mătuirea prealabilă a stratului de lac existent, se realizează desenul propriu-zis, iar la final, după aplicarea vopselei, se aplică alt strat de lac protector. Spre deosebire de autocolant, după lăcuire, desenul va deveni parte integrată din vopseaua maşinii. 

Vopseaua care se foloseşte este marca Standox şi face parte din gama destinată designului şi efectelor speciale. Lacul, din aceeaşi marcă, este de o calitate superioară celui obişnuit folosit de o vopsitorie auto. Avantajele folosirii acestor produse sunt claritatea, nuanţele pronunţate, rezistenţa la razele UV şi la factorii atmosferici. 

Preţul pentru un asemenea desen se calculează în funcţie de 4 categorii şi anume: complexitate, loc de plasare (pe aripă, uşă, spoiler etc.), numărul de culori şi mărimea desenului. Timpul de execuţie al desenului depinde în totalitate de complexitatea lui, durata minimă pentru alegerea desenului, pregătirea asuprafeţei şi execuţia desenului fiind de circa două zile.

Pentru cei care se întreabă cât de mult îşi pot schimba culoarea maşinii fără a fi obligatorie modificarea actelor de înmatriculare le putem da următoarea informaţie: Dacă desenul nu depăşeşte 30% din suprafaţa totală vopsită a maşinii, nu este necesară nici o aprobare, schimbare de culoare în talon etc. 

Dacă desenul depăşeşte 30% din suprafaţa maşinii, atunci proprietarul autovehiculului trebuie să se prezinte la RAR pentru a stabili culoarea dominantă a maşinii sau pentru a fi  menţionate culorile adiţionale ce au fost adăugate în urma desenului. După modificările făcute de RAR în cartea de identitate trebuie mers la poliţie pentru schimbarea talonului de înmatriculare.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top