Piesele auto din dezmembrări: soluție salvatoare sau pericol pe șosea?

dezmembrări

Piesele auto sunt o industrie serioasă în România, indiferent că vorbim de piese noi, originale, piese aftermarket sau piese auto din dezmembrări. Principalul motiv pentru care piesele auto reprezintă o afacere de milioane la noi în țară este că avem un parc auto învechit, ce necesită constant piese de schimb. Așa s-au dezvoltat multe afaceri conexe, precum magazine și târguri de piese, sau parcuri de dezmembrări și platforme online dedicate pieselor auto.

Conform celor de la Piese.ro, cel mai nou târg online de piese noi și second-hand din România, șoferii români cumpără tot mai multe piese prin intermediul internetului. Se cumpără piese noi și folosite deopotrivă, însă o dată pentru totdeauna trebuie lămurită problema elementelor din dezmembrări, care sunt destul de controversate. Sunt sau nu periculoase?

Ce piese din dezmembrări pot fi periculoase?

Legea menționează multe categorii de piese auto care sunt interzise la comercializarea pe piața second-hand. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt piesele auto de direcție și cele de frânare. Niciodată nu trebuie să cumperi piese de direcție sau frânare la mâna a două, aici ne referim la discuri de frână, plăcuțe de frână, bielete de direcție, casete, pivoți și alte piese ce formează aceste subansamble.

Piesele auto de frânare și direcție se cumpără exclusiv noi. Numai așa, un șofer poate să se asigure că beneficiază de siguranță crescută, punând piese auto omologate, cu garanție, cumpărate de la specialiști. Dacă cineva montează piese uzate, există un risc foarte crescut că aceste piese să cedeze și să se producă un accident grav. De exemplu, dacă montăm o bieletă de direcție ruginită, care cedează într-un viraj, sau un disc care prezintă crăpături și care în sarcină mare se încinge și se sparge.

Pe lângă aceste piese, trebuie să evităm să cumpărăm din dezmembrări și alte elemente. De exemplu, piese consumabile, cum ar fi filtre, lubrifianți, lichide. Sau elemente de suspensie și transmisie, cum ar fi amortizoare sau kituri de ambreiaj, deoarece acestea pot prezenta scurgeri. “În ziua de azi orice șofer poate găsi piese de suspensie accesibile pentru mașina lui la distribuitori, așa că nu merită să arunce banii pe o suspensie folosită, care îl poate costa manoperă dublă, dacă nu este atent la ce cumpără”, adaugă cei de la www.Piese.ro.

Există piese de la dezmembrari pe care le putem cumpăra în siguranță?

Desigur. Șoferii pot cumpăra piese de la parcurile de dezmembrări din mai multe categorii. De exemplu, poți să cumperi piese de interior, dacă vrei să îți faci un upgrade, de exemplu, să schimbi volanul, interiorul, scaunele. Sau poți să cumperi piese mecanice care nu reprezintă pericol, cum ar fi, de exemplu, o cutie de viteze, dacă a ta s-a stricat. Însă piesele auto cele mai căutate în România la dezmembrări sunt piesele de caroserie. Acestea au o serie de avantaje care le fac mai prețioase și mai dorite decât piesele originale sau cele aftermarket.

De ce să cumpărăm piese auto de caroserie de la dezmembrări?

Piesele de caroserie reprezintă undeva la peste 75% din totalul pieselor vândute de parcurile de dezmembrări. Pentru că sunt foarte multe accidente ușoare în România, iar șoferii preferă să își repare mașinile în regie proprie. “ Bara față este poate Sfântul Graal al pieselor auto second-hand în România. Au loc multe accidente ușoare, mai ales iarnă, așa că barele au cel mai mult de suferit, se sparg și se înlocuiesc ușor” spun cei de la Piese.ro

Motivele pentru care șoferii aleg piese de la dezmembrări în fața celor noi, când vine vorba de caroserie, sunt simple: poți să găsești piesa de care ai nevoie la dezmembrări, direct vopsită în culoare mașinii tale. Adică nu mai trebuie să cumperi o bară nouă, să o vopsești și să stai cu mașina în service mai multe zile. Cumperi o piesă din dezmembrări și o montezi în aceeași zi. Iar prețul este unul decent, ținând cont că vorbim de piese originale ale fabricantului, nu aftermarket, de o calitate mai redusă.

În concluzie, șoferii cumpără piese de orice fel, de oriunde. Însă preferă pentru cazurile în care caroseria are de suferit, indoituri, zgârieturi, lovituri, piesele din dezmembrări. Au numai avantaje: sunt originale, ceea ce se traduce printr-o calitate superioară și un montaj mai ușor, prețuri accesibile și au culoarea dorită inclusă de cele mai multe ori.

În rest, când vine vorba de piese de siguranță, exclusiv piese noi. La fel și la anvelope, suspensie, frâne, etc. Pe scurt, orice șofer trebuie să se informeze puțin mai mult și să își dea seama că în unele cazuri chiar nu merită să dai banii pe piese uzate, dar în alte situații, când siguranța și integritatea vehicului nu sunt puse la încercare, merită să apelezi la piesele auto din dezmembrări.

sursa foto: piese.ro

Adaugati comentariu