Poliţistul local va da amenzi rutiere

Amenzi antidrog

Senatul a adoptat tacit 23 de propuneri legislative, al căror termen pentru dezbatere şi vot s-a împlinit la finalul lunii noiembrie. Printre acestea se numără şi cea privind modificarea Codului Rutier, prin care poliţistul local primeşte atribuţii ca Poliţia rutieră.

Proiectul legislativ de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier), iniţiat de un grup de 14 parlamentari permite, explicit, poliţiştilor locali să dirijeze traficul, să legitimeze şoferi şi să aplice amenzi, pentru a avea aceleaşi atribuţii ca Poliţia rutieră.

Potrivit Legii 155/2010, care reglementează activitatea Poliţiei locale, instituţia are atribuţii şi în privinţa circulaţiei pe drumurile publice, însă ele nu sunt precizate explicit. OUG 195/2002, care prevede atribuţiile poliţiei rutiere, nu a fost modificată după intrarea în vigoare a Legii 155, ceea ce a dus efectiv la un vid legislativ. În practică, s-au evidenţiat aplicări neunitare ale legii, fiind cazuri în care Poliţia locală, în baza Legii 155, a aplicat amenzi, iar instanţa le-a anulat, iar alte cazuri în care ele au fost susţinute.

Concret, proiectul iniţiat de cei 14 parlamentari PNL modifică OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, adăugând şi Poliţia locală la toate capitolele în care Poliţia rutieră are atribuţii.

Astfel, Poliţia locală va putea să îndrume, să supravegheze şi să controleze respectarea normelor de circulaţie pe drumurile publice, dar şi să ia măsuri în cazul în care se constată încălcări. Poliţia locală va putea dirija traficul, să legitimeze şoferi, să aplice contravenţii şi să amendeze şoferii.

Un alt dintre proiecte adoptat tacit de Senat vizează aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada […] AFLĂ MAI MULTE PE WWW.FLOTEAUTO.RO!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top