Advertisement

Poluează electricele mai mult decât vehiculele termice?

Cât poluează electricele autoexpert.ro

Polestar, divizia de autovehicule electrice a lui Volvo, dă cărțile pe față. Compania suedeză a publicat nivelul emisiilor de CO2 pentru modelele produse de aceasta. Deci, poluează electricele mai mult decât termicele?

Există o dezbatere continuă despre cât poluează electricele. Unii spun că, dacă luăm în calcul producerea bateriilor și motoarelor, precum și sursele din care este produs curentul, EV-urile poluează mai mult decât autoturismele tradiționale. Alții, dimpotrivă, sunt de părere că nivelul de emisii de CO2 pe întreg ciclul de viață al electricelor este mai redus.

Deci: cât poluează electricele?

Polestar face lumină. Compania a publicat un grafic cu nivelurile de emisii ale modelelor Volvo XC40 pe benzină și Polestar 2 electric. Modelul electric ales pentru comparație este în toate versiunile aflate în producție. Cea de bază are un singur motor (Single Motor) și autonomie standard (SR). Apoi, cea cu un singur motor (SM) și autonomie mare (LR). În sfârșit, versiunea de top, cu două motoare (DM) și autonomie mare (LR).

➡ Iată TOATE modelele electrice din România, în 2021! 💡

Diferența dintre versiunea de top și cea de bază? Prima produce 408 CP (vs 228) și are o baterie de 78 kWh (vs 64 kWh). Deci, atât la nivelul producției, cât și al exploatării (consum mai mare de curent), modelul superior emite mai mult CO2.

Revenind la comparație, în faza de producție, situația e clară: electricele poluează mai mult decât termicele. Vezi cele două segmente gri care simbolizează acest lucru. Apoi, în faza de exploatare, balanța se înclină în sens invers. Segmentul portocaliu este clar mai scurt la Polestar. Și asta se întâmplă indiferent de unde încarci bateria. Deci și la nivel global (unde se folosește mai mult combustibil fosil pentru obținerea curentului), și la nivel european (unde se folosește mai multă energie curată). În sfârșit, reciclarea necesită aproximativ aceeași energie cheltuită la ambele modele.

În concluzie, nivelul de CO2 emis de electrice pe întreaga durată a vieții este mai mic decât la termice. Dar poluare nu înseamnă numai emisii de CO2. Înseamnă și eliberarea altor substanțe periculoase în mediu. Din păcate, nu se spune nimic despre asta.

via polestar

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top