Porsche 919 Hybrid Evo este noul deținător al recordului în „Iadul verde”.

Germanul Timo Bernhardt s-a aflat în această dimineață la volanul prototipului pe Nurburgring și a fost cronometrat în 5 minute 19 secunde 55 de sutimi, depășind recordul vechi de 35 de ani! Precedenta performanță de referință fusese realizată cu un model al aceleiași mărci, un Porsche 956, de către Stefan Bellof, cel care a fost creditat în 1983 cu un timp ce 6 minute 11 secunde și 13 zecimi.

Porsche 919 Hybrid Evo

Porsche 919 Hybrid Evo a fost dezvoltat pe baza prototipului folosit la Le Mans, care a câștigat cursele de 24 de ore din 2015, 2016 și 2017, precum și Campionatul Mondial de Anduranță pentru trei ani la rând, atât la constructori, cât și la piloți.

Și Timo Bernhard, noul deținător al recordului absolut pe circuitul de 20.81 kilometri, este un star al întrecerilor de anduranță. El a câștigat de cinci ori cursa de 24 de ore de la Nürburgring și în două rânduri pe cea similară de la Le Mans. Totuși, după ce a stabilit această performanță, Bernhard a ținut să precizeze că a avut nevoie de antrenamente speciale pentru a putea parcurge circuitul la ritm maxim cu nivelul de apăsare aerodinamică pe care-l oferă acest prototip.

Porsche 919 Hybrid Evo

Se mai impun două precizări. Prima este că Porsche a discutat cu moștenitorii regretatului Bellof, care a decedat în urma unui accident consemnat în cursa de 1.000 de kilometri de la Spa, înainte de a pune la cale tentativa de a-i bate recordul. Ceea ce spune multe despre respectul care guvernează relațiile dintre companie și cei care au scris istorie cu modelele sale.

Cea de-a doua este legată de faptul că acest record completează suita de recorduri consemnate în această săptămână, la Pikes Peak. Un prototip electric semnat Volkswagen a bătut recordul absolut în celebra întrecere de pe muntele Colorado, în timp ce Bentley Bentayga a devenit cel mai rapid SUV care realizează ascensiunea.