Porsche Panamera, cel mai rapid sedan de lux

2016 Porsche Panamera

A doua generaţie a modelului Porsche Panamera va fi lansată marţea viitoare, pe 28 iunie. Este un eveniment aşteptat cu nerăbdare de toată lumea, în virtutea teaserelor pe care Porsche le-a tot lansat, şi a imaginilor-spion cu prototipuri camuflate, testate pe străzi.

Azi, nemții aduc încă o informație utilă, care ne face să-i deducem potențialul: Panamera va fi, la data lansării, cel mai rapid sedan de lux de pe Glob! Sigur, asta ne face să căutăm în cufărul cu date tehnice, ca să vedem pe cine bate.

Haideți, însă, să vedem înainte cu cine concurează. Rivalii săi sunt pe cât de variați, pe atât de potenți: Audi A8, BMW Seria 7, Jaguar XJ, Lexus LS, Maserati Quattroporte, Mercedes S-Class și VW Phaeton. Firește, nu toți sunt axați pe a bate recordurile de accelerație, însă unele modele sunt de-a dreptul rapide, indiferent de standardele la care ne raportăm.

Să luăm drept exemplu Maserati Quattroporte, care tocmai a fost revizuit. Varianta de vârf are un motor V8 de origine Ferrari, care ”scoate” 530 CP și 710 Nm dintr-o capacitate de numai 3,8 litri. Rezultatul este un sprint 0-100 km/h în doar 4,7 secunde, și o viteză maximă de 310 km/h! Impresionant, nu?

Sigur, însă Mercedes S65 AMG V12 poate și mai bine: cei 6 litri ai propulsorului îi permit să dezvolte 630 CP și 1000 Nm, fapt care-l catapultează până la 100 km/h în 4,3 secunde, oprit fiind din accelerare la 250 km/h, din cauza limitării electronice instalate de fabrică. Și totuși, se poate și mai bine!

2016 Porsche Panamera

Audi S8 ne-o demonstrează din plin. Cu al său TFSI de 4 litri, sportivul de lux atinge prima sută în 4,1 secunde, limitat fiind la 250 km/h. Și asta este cu atât mai impresionat, cu cât cei 682 CP și 650 Nm nu divulgă nimic din potențialul dinamic al mașinii. Însă următorul model  reprezintă referința în clasa de lux la capitolul dinamică.

BMW 760 Li xDrive este singura limuzină de lux capabilă să coboare sub 4 secunde sprintul până la 100 km/h. El reușește, astfel, să demareze în 3,9 secunde, atingând o viteză maximă de top de 305 km/h, atunci când este dotat cu pachetul M Driver!

Iată, deci, ce caracteristici minime îi trebuie, în esenţă, viitoarea generaţie a lui Porsche Panamera, pentru a fi etalonul segmentului: 0-100 km-h în 3,8 secunde şi 311 km/h. Va reuşi oare să le atingă? Răspunsul pe 28 iunie.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

tesla cybertruck autoexpert

Tesla anunță un val de disponibilizări

Tesla este pe cale să lanseze o rundă “masivă” de reduceri de personal. Potrivit presei americane, reducerea forței de muncă este iminentă:

Scroll to Top