Prelungirea vieții anvelopelor

Anvelopa este un element de securitate foarte important. De starea sa depinde deplasarea în siguranţă pe şosele şi, uneori, chiar viaţa automobilistului sau a altor participanţi la traficul rutier.

Pentru a-i prelungi viaţa trebuie s-o alegem corect, să o exploatăm în condiţii corespunzătoare de presiune şi stare a vremii şi să-i controlăm periodic integritatea.

Uzura anvelopei
-Anvelopa care prezintă uzură pronunţată a profilului (adâncime sub 1,6 mm) nu mai permite evacuarea completă a stratului de apă dintre ea şi sol favorizând patinarea.

-Anvelopa care prezintă umflături, fisuri sau tăieturi pe flancuri sau pe calea de rulare trebuie  înlocuită imediat deoarece are  o rezistenţă mecanică scăzută şi poate să cedeze pe timpul rulajului provocând chiar o explozie cu urmări grave. 

-Dereglarea geometriei (a convergenţei roţilor) produce uzura rapidă şi asimetrică a anvelopelor micşorându-le durata de viaţă şi crescând riscurile de producere a unui accident.

-Rulajul cu presiune scăzută produce o uzură mai mare a marginilor ambelor flancuri. 

-La anvelopele umflate la presiune mai mare decât cea nominală se deteriorează mai tare mijlocul suprafeţei de rulare micşorând la fel durata de viaţă a acestora. Verificaţi periodic presiunea în anvelope şi aduceţi-o la vaorile cerute de cartea maşinii. 

-O anvelopă uzată adânc numai pe o porţiune din suprafaţa de rulare ne arată că s-a acţionat pedala de frână cu mare intensitate deteriorând, pur şi simplu, stratul de cauciuc pe acea porţiune. Dacă adâncimea profilului rămas este sub 1,6mm anvelopa uzată astfel  se va înlocui. Anvelopele de autoturism uzate nu se reşapează ci trebuie înlocuite pentru a asigura un rulaj fără griji. Când înlocuiţi două anvelope uzate montaţi-le pe cele noi la roţile din faţă. 

-Nu se recomandă utilizarea pe automobile a unor anvelope second-hand deoarece acestea au fost scoase de pe maşini din cauza depăşirii duratei de folosinţă sigură sau a apariţiei unor defecţiuni ale reţelei (racordurilor) interne, depistate cu aparatură defectoscopică specială. Aceste defecţiuni interne nu se pot observa cu ochiul liber, dar pot face ca anvelopa respectivă să cedeze la solicitări mari.

-Solicitarea cea mai distructivă a unei anvelope are loc atunci când sunt cumulate mai multe greşeli: aţi încărcat maşina prea mult; vă deplasaţi cu viteză mai mare decât cea admisă de anvelopă; presiunea în anvelopă este mai mică decât cea nominală şi circulaţi la o temperatură ridicată a mediului înconjurător care o supraîncălzeşte.  

-Anvelopele se învechesc odată cu trecerea timpului chiar dacă nu au fost folosite prea mult. Racordurile şi materialul cauciucat  îmbătrânesc şi prezintă o rezistenţă mecanică mai mică la solicitările mari din rulaj. Fiţi atenţi în momentul cumpărării unor anvelope noi: verificaţi data fabricaţiei înscisă pe unul dn flancuri pentru a nu irosi banii pe anvelope fabricate în anii anteriori.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

tesla cybertruck autoexpert

Tesla anunță un val de disponibilizări

Tesla este pe cale să lanseze o rundă “masivă” de reduceri de personal. Potrivit presei americane, reducerea forței de muncă este iminentă:

Scroll to Top