Premierul Tudose: Autostrada Bucuresti – Brasov, de importanță strategică

Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi va costa 1,2 miliarde de euro

Autostrada Bucuresti – Brasov ar putea fi declarată proiect de importanță strategică, a anunțat premierul Mihai Tudose.

„Ne gândim serios dacă acest proiect poate fi declarat proiect național de importanță strategică. Banii sunt prevăzuți în bugetul Ministerului Transporturilor. Sunt deja bucăți desenate, deci putem începe efectiv construcția pe acest tronson,” a spus prim-ministrul.

Mihai Tudose a avut o discuție cu ministrul Transporturilor despre autostrada de pe Valea Prahovei, un proiect mai vechi care are inclusiv avizele de mediu și care prevede autostradă doar între Comarnic și Brasov, nu și între Ploiesti și Comarnic.

Proiectul rămâne, însă, în continuare fără o sursă de finanțare concretă, ceea ce face ca începerea lucrărilor să întârzie. Guvernul se află într-un impas. Varianta finalizării autostrăzii din fondurile proprii iese din calcul, costurile totale fiind estimate la peste 8,4 miliarde de euro, bani pe care Executivul nu îi poate asigura din vistieria proprie.

În consecință, Statul se grăbește să anunțe că, în lipsa finanțării, inaugurarea secțiunii Comarnic-Ploiești va fi amânată până în 2020. Potrivit lui Ioan Rus, fostul Ministru al Transporturilor, Guvernul continuă să caute companii dornice să finanțeze și să realizeze construcția tronsonului Comarnic-Brașov.

Adaugati comentariu