În cadrul vizitei noastre în Marea Britanie, BYD a lansat în Europa cel mai avansat model electric din portofoliu. Sealion 7 este primul model BYD ce utilizează arhitectura e-Platform 3.0 Evo.
Recent, v-am povestit despre planurile chinezilor de la BYD, urmând ca deschiderea filialei din România să aibă loc în curând. Mai mult decât atât, în numărul din aprilie al revistei AutoExpert vei găsi un interviu amplu cu Stella LI, vicepreședintele executiv al BYD și imaginea europeană a brandului. Dar acum, ne concentrăm pe primul contact pe care l-am avut alături de Sealion 7.
Caracteristici generale
Pe scurt, rivalul lui Tesla Model Y dispune de motorul electric (produs în serie) cu cea mai mare turație, ajungând la 23.000 rpm. Sealion dispune de două astfel de motoare, totalizând 530 CP pentru versiunea de top.
SUV-ul pe care BYD îl va aduce în curând și pe piața din România, este oferit de la 46.990 de lire sterline în Marea Britanie. Echiparea Comfort include bateria Blade cu o capacitate de 82,5 kWh, ce ajută atingerea unei autonomii WLTP de 482 de kilometri. În ceea ce privește dotările, Sealion 7 vine în standard cu tapițerie din piele vegană, ecran multimedia rotativ cu diagonala de 15,6 inchi, camere cu vedere la 360 de grade, sistem audio premium Dynaudio, precum și un plafon panoramic de mari dimensiuni. Echiparea Design AWD (de la 51.990 de lire) aduce după sine și al doilea motor electric, precum și accelerația 0-100 km/h în doar 4,5 secunde (marcată și pe hayon), în timp ce modelul de top, botezat Excellence AWD (58.990 de lire), vine cu acumulatorul de 91,3 kWh și încărcarea la curent continuu (DC) de până la 230 kW.
Volan pe dreapta
Sealion 7 are o lungime generoasă de 4.830 de milimetri, precum și o lățime de 1,92 metri, prin urmare, momentul testului a fost anticipat cu ceva emoții, doarece nu mai condusesem până acum un vehicul cu volanul pe partea dreaptă, iar mai mult decât atât, în niciun caz în trafic cu circulație pe partea stângă.
Din păcate, testul jurnaliștilor sosiți din afara granițelor Marii Britanii a inclus doar o scurtă plimbare de 20 de minute în jurul stadionului din Milton Keynes. Totuși, timpul s-a dovedit a fi suficient pentru a putea marca principalele calități ale mașinii. Fiind construită pe o platformă dedicată pentru automobilele electrice, Sealion 7 dispune de un habitaclu spațios, oferind condiții spațiale excelente la bordul său, indiferent de locul ocupat.
Cum se simte BYD Sealion 7?
Poziția la volan este înaltă (chiar și cu scaunul coborât la maximum) și oferă o privire de ansamblu asupra traficului. Din păcate, unghiul ascuțit al lunetei limitează vizibilitatea către spate, însă ajută în acest sens oglinzile laterale de mari dimensiuni.
Chiar dacă am condus versiunea cu două motoare și 530 CP, răspunsul pedalei de accelerație nu ajunge chiar la cotele imaginației. Sigur, vorbim despre o mașină care are certe performanțe dinamice, însă nu atât de brutale pe cât ai crede, nici măcar în modul Sport.
Axat pe confort
De altfel, întreaga experiență din spatele lui Sealion 7 te trimite mai repede cu gândul la un vehicul adaptat mai mult confortului decât sportivității. Direcția este ușoară, însă nu deosebit de comunicativă. Din fericire, mașina noastră de test era dotată cu anvelope Michelin Pilot Sport EV, asigurându-ne de performanțe excelente la nivel de aderență. Suspensia rămâne și ea destul de plăcută pentru mare parte din drumuri, fiind ușor pusă în dificultate de denivelările scurte.
Una peste alta, Sealion 7 se prezintă ca un vehicul electric matur, iar dacă ar fi să acoperi sigla cu mâna, probabil că ai avea impresia că a fost dezvoltat și construit în Europa. De altfel, selecția materialelor și asamblarea se ridică la cote foarte înalte, depășind unii producători cu pretenții. Îl așteptăm și în România pentru un test mai amănunțit.