Procedură simplificată pentru înmatricularea și radierea automobilelor

piața auto suspendarea înmatriculării înmatriculări mașini DRPCIV

Anunțată acum câteva zile de ministrul de interne, noua procedură simplificată pentru înmatricularea și radierea automobilelor a intrat în dezbatere publică.

Ordinul semnat de ministrul de interne va modifica, simplifica și va aduce o serie de noutăți în procedura de înmatriculare și radiere a automobilelor.

Poate cea mai importantă modificare este posibilitatea oferită producătorilor și dealerilor de automobile să își înmatriculeze direct automobilele comercializate. Dealerii de automobile vor putea efectua această procedură în numele clientului, fiind necesară o procură notarială.

Dacă va fi aprobat, ordinul ministerului de interne va modifica și procedura transcrierii dreptului de proprietate între vânzător și cumpărător. Astfel, nu va mai fi nevoie de fișa de înmatriculare, ci de cererea solicitantului care are un model simplificat și dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului.

Model cerere

Proiectul de ordin mai prevede că titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unei/unor plăcuțe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situații.

În cazul vehiculului de provenienţă străină care a mai fost înmatriculat în alt stat şi care se înmatriculează pentru prima dată în România, solicitantul trebuie să depună, pe lângă documentele prevăzute mai sus, şi documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.

De asemenea, ordinul mai prevede ca eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare și solicitarea pentru păstrarea numerelor de înmatriculare să se facă electronic, fără a mai fi necesară deplasarea la direcția locală.

Via Ministerul de Interne

Adaugati comentariu