Producătorul de baterii pentru mașini electrice ACC oprește proiectele din Germania și Italia

Bateriile Rivian autoexpert.ro baterii Volkswagen Maroc ACC

Susținut de grupurile Mercedes-Benz și Stellantis, producătorul de baterii Automotive Cells Company (ACC) a anunțat stoparea investițiilor în două fabrici din Germania și Italia. Anunțul ACC vine după ce și chinezii de la Svolt au oprit proiectul unei gigauzine de baterii de lângă Berlin.

Având ca acționari companii puternice precum Mercedes-Benz, Stellantis sau TotalEnergies, producătorul de baterii Automotive Cells Company (ACC), fondat în 2020, va opri proiectele din Kaiserslautern (Germania) și Termoli (Italia) din cauza cererii în scădere pentru celule de baterii.

Ca urmare a scăderii vânzările de mașini electrice și, prin urmare, a cererii de baterii pentru acestea, oficialii ACC au decis să își revizuiască planul de investiții din Europa. ACC avea în plan construirea a trei uzine cu un cost total de șapte miliarde de euro. Una dintre acestea, amplasată la Douvrin, în Franța, este deja funcțională, însă celelalte două proiecte sunt în cumpănă.

Conform lui Yann Vincent, directorul general al ACC, compania are, deocamdată, ca opțiune pentru uzina din Germania, renunțarea la celulele cu compoziții mai scumpe, precum litiu-ion în favoarea celor litiu-fier-fosfat cu costuri reduse. În acest caz fabrica din Kaiserslautern ar urma să devină operațională până în 2025, cu atingerea capacității maxime în 2030. Aceasta ar urma să angajeze 2.000 de persoane.

Pentru fabrica din Termoli există perspective chiar mai sumbre, discuțiile cu privire la construirea acesteia urmând a fi reluate cel mai devreme la finalul acestui an sau chiar în 2025. Pe baza evoluției pieței de mașini electrice din Europa, abia atunci ar putea fi determinată utilitatea acesteia.

Cu doar câteva zile în urmă și chinezii de la Svolt, o subsidiară a Great Wall Motors, au anunțat că opresc proiectul uzinei de baterii de lângă Berlin din cauza volatilității pieței de mașini electrice. De altfel, în justificarea stopării investiției, oficialii Svolt au enunțat anularea unui proiect „semnificativ” al unui client. Deși nu a fost menționat numele clientului, presa germană speculează că este vorba despre BMW.

Nici despre uzina deja de baterii din Überherrn, în regiunea germană Saarland, cei de la Svolt nu au vești bune. Oficialii Svolt au menționat că „nu este posibil să prevadă” când va fi gata această unitate principală de producție.

Svolt furnizează baterii litiu-fosfat de fier pentru mașina electrică de buget Citroen e-C3, dar și pentru mărci precum Nio sau Great Wall, inclusiv pentru modelul compact Great Wall Ora 03, cel mai bine vândut model al acestei brand în Europa.

Svolt a avut unul dintre cele mai ambițioase planuri de creștere dintre toți producătorii asiatici de baterii. Anul trecut a menționat că plănuiește până la cinci fabrici în Europa, cu o capacitate de producție de cel puțin 50 de gigawați-oră până la sfârșitul deceniului. În 2020, compania a prezis că va avea o capacitate de producție globală de 100 gWh până în 2025.

Luna trecută, grupul Volkswagen a anunțat că ar putea reduce ritmul în care viitoarele sale fabrici de baterii din Europa vor ajunge la capacitate maximă, în funcție de vânzările de vehicule electrice.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top