Advertisement

Programul Rabla 2015 vine cu noi măsuri stimulative

rabla 2019

Programul Rabla va continua şi în 2015 imediat după ce va fi aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu și propune bonusuri mai mari și mai attractive pentru modelele ecologice.

Programul Rabla 2015 se doreşte să demareze încă din luna martie. În acest scop, începând cu 16 februarie 2015, a fost lansat spre consultare publică noul Ghid de finanțare a Programului Rabla 2015 pe site-ul ministerului. Bugetul Programului Rabla 2015, parte componentă a bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu, propune o sumă de 200 de milioane lei, cu 33% mai mare decât cea din bugetul anului 2014. Cu această sumă se doreşte a fi finanţate  25.000 de tichete electronice (mai multe cu 5.000 faţă de anul 2014), din care 20.000 vor fi destinate pentru persoane fizice şi 5000 pentru juridice.

Amintim principalele condiţii stipulate prin acest program:

  • În program vor fi acceptate, la fel ca şi anul trecut, doar autovehiculele uzate care au o vechime de cel puţin opt ani.
  • Prima de casare va rămâne la nivelul anului 2014, tot la valoarea de 6.500 de lei.
  • Proprietarul va putea achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare.
  • Vor exista trei eco-bonusuri destinate persoanelor care vor dori să cumpere o maşină nouă ecologică
  • Prima de casare va fi la fel transmisibilă, adică proprietarii persoane fizice vor putea să cedeze prima de casare către altă persoană.

Eco-bonusul nu se va acorda decât dacă maşina nouă ecologică va fi cumpărată de aceeaşi persoană care a casat maşina veche. Astfel, proprietarul maşinii casate va putea opta pentru cumpărarea unei maşini noi ecologice (şi atunci va beneficia de eco-bonusul de 1500 lei) sau va putea ceda tichetul electronic altei persoane, dar atunci aceasta va beneficia doar de prima de casare de 6500 lei şi nu va beneficia şi de eco-bonus.

Pentru cei ce vor achiziţiona mașini ecologice prin Programul Rabla sunt stabilite câteva condiţii de bază. Astfel, achizitionarea unui autovehicul ecologic se referă la:

  • un automobil nou  al cărui  motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt (bonus 1.500 de lei)
  • la achiziţionarea unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6 (cu condiţia ca înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a autovehiculului să aibă loc până la sfârşitul lunii august 2015). În acest caz bonusul eco a fost mărit de la 500 la 1.500 de lei.
  • la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid sau electric. În acest caz valoarea eco-bonusului pentru cumpărarea automobilelor electrice nu a fost încă stabilită definitiv dar se vorbește despre o sumă atractivă de 12.000 lei.

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top