Programul Rabla 2017 va primi noi fonduri. AFLĂ CÂND

Programul Rabla 2017 revine. După ce tichetele inițiale s-au epuizat din luna iulie, bugetul din acest an va fi suplimentat peste doar câteva zile, anunță ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

„Sper că […] în câteva zile să dăm […] o variantă de suplimentare atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. […] Estimăm să suplimentăm bugetul pentru achiziționarea de mașini fie pe Programul Rabla, fie pe Rabla Plus. Încă se lucrează la sumă”, explică ministrul.

Așadar, nu ambele ramuri ale Programului Rabla 2017, Rabla Clasic, dedicat achiziționării de mașini cu motoare convenționale, după casarea unui automobil uzat mai vechi de opt ani, respectiv Rabla Plus, valabil exclusiv pentru cumpărarea unei mașini plug-in hibride sau electrice, vor beneficia de suplimentarea fondurilor anunțată, ci doar una dintre ele.

Privind în retrospectivă, noutăţile aduse de Programul Rabla 2017 se referă la preluarea atribuţiilor privind întocmirea dosarelor de către dealerii auto de la centrele de casare, la posibilitatea cumulării programelor şi la perioada de timp pe care se întind. Mai exact, cele două programe pot fi accesate, în aceleaşi condiţii ca anul acesta, şi în 2018 şi 2019.

Valoarea primei de casare pentru Programul Rabla Clasic va rămâne de 6.500 de lei. La prima de casare se adaugă și un bonus suplimentar de 1.500 lei, pentru vehiculele care emit mai puțin de 98 g CO2/km – pragul va fi redus la 96 grame în 2018 și 95 grame în 2019. Programul Rabla Plus a adus în acest an un ecobonus de 10.000 euro, pentru achiziția de modele 100% electrice, respectiv de 20.000 lei, echivalentul a 4.400 euro, pentru cumpărarea unei mașini cu propulsie hibridă de tip plug-in. Bonusul e acordat doar pentru modelele care emit mai puțin de 50 grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Pentru a beneficia de ecobonusul aferent programului Rabla Plus, cumpărătorul nu este obligat să caseze o mașină veche. În plus, reducerea poate fi cumulată și cu voucherul de 6.500 lei oferit în cadrul programului Rabla Clasic, dacă se casează și un automobil vechi.

Adaugati comentariu