Proiect de lege – Doar mașinile Euro 5 și Euro 6 vor mai avea voie în centrul Capitalei

Euro 5 si Euro 6 proiect de lege ACEA Euro 7 motoare termice

Centrul Capitalei va fi teritoriu interzis pentru mașinile care nu respectă normele de poluare Euro 5 și Euro 6, dacă se aprobă proiectul de lege aflat, la această oră, în dezbatere publică.

Pentru a relaxa traficul din zona centrală, Autoritatea pentru Transport București-Ilfov intenționează impunerea unui sistem asemănător marilor orașe din vestul Europei. În Berlin, în baza unei viniete verzi, pot circula în centru doar mașinile cu norme de poluare Euro 5 și Euro 6.

Același for plănuiește introducerea unei linii de autobuze electrice, care vor circula din 10 în 10 minute între instituțiile centrale din București. Primăria Capitalei vrea locuri de parcare exclusiv cu plată în centru, pentru autoturismele care parchează pe marginea carosabilului sau pe trotuare. În prezent, Primăria Capitalei administrează doar 8.500 de locuri de parcare. Alte 30.000 sunt administrate de primăriile de sector.

Un milion și jumătate de mașini circulă zilnic în București, cu 3,7 milioane de persoane la bord, iar capitala României a fost plasată în topul celor mai poluate orașe europene. Ca măsură, Primăria vrea să aplice Planul Integrat de Calitate a Aerului. Astfel, în Zona Centrală delimitată de Piața Victoriei, strada Mihai Eminescu, Strada Traian, Parcul Carol, Izvor și Strada Buzești va fi rezervată exclusiv mașinilor care respectă normele de poluare.

În multe orașe din vest, există indicatoare care anunță intrarea sau ieșirea din zonele verzi din centru și din cartierele rezidențiale. Doar cei care au aplicată vinieta verde în parbriz au acces în aceste zone. Vinieta specială se poate obține de mașinile Euro 5 sau 6.

O astfel de măsură ar interzice accesul în centrul Bucureștiului a 82% dintre mașinile pe benzină și 74% dintre mașinile cu propulsie diesel.

 

Sursă foto: Green Report

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top