Promovare la nivel înalt: BMW M4 GTS, safety car în DTM

BMW M4 GTS DTM

Începând cu viitorul weekend, BMW M4 GTS va conduce coloana de bolizi angrenați în Campionatul German de Turisme. Astfel, el va avea ocazia să-și pună cei 500 CP în valoare, menținând motoarele reci și pneurile calde pe durata neutralizării cursei.

Era nevoie de un sportiv pursânge pentru a se achita pe deplin de o asemenea sarcină, iar M4 GTS a corespuns pe deplin portretului-robot. Pentru a imprima un ritm susținut pe liniile drepte ale circuitului, modelul german beneficiază de o tehnologie inedită de injecție cu apă în admisie. Datorită acesteia, motorul de 3 litri dezvoltă 500 CP, cu 70 peste modelul de bază, M4. Și cuplul motor a primit un supliment de 50 Nm, ajungând la valoarea de 600 Nm, care îl va ajuta să accelereze rapid la ieșirea din viraje. Rezultatele upgrade-ului se reflectă în performanțele dinamice: accelerația 0-100 km/h durează numai 3.8 secunde, iar viteza maximă este limitată la 305 km/h.

BMW M4 GTS DTM

Celor care cred că performanțele dinamice ale unui Safety Car sunt doar mofturi, pentru că rolul său este să încetinească ritmul cursei, regulamentul DTM le răspunde clar:

„Safety Car-ul DTM este conceput şi adaptat pentru condus de înaltă performanţă pe circuite şi este suficient de puternic pentru a menţine viteza la care celelalte maşini participante la eveniment pot fi pilotate fără nici un efect advers asupra calităţilor lor competiţionale”.

Altfel spus, un Safety Car trebuie să mențină o viteză suficient de mare pentru ca liniile drepte să fie parcurse rapid, fără ca motoarele să se încingă, în timp ce virajele să poată fi abordate cu o viteză care să asigure menținerea unei temperaturi ridicate a pneurilor. Și, peste toate, rularea în coloană trebuie să rămână la un nivel maxim de siguranță.

BMW M4 GTS DTM

Iată ce a declarat pilotul DTM Safety Car, Jurgen Kastenholz, care a condus în ultimele două sezoane un Safety Car BMW M4:

”BMW M4 excelează prin comportamentul neutru, reacţia excelentă şi livrarea fantastică a puterii încă de la turaţii mici pentru accelerare optimă la ieşirea din virajele strânse. Noul BMW M4 GTS va fi şi mai bun. Aşa că voi avea încredere deplină în maşină încă de la început – iar acest lucru este absolut esenţial pentru a putea conduce rapid un pluton de 24 de maşini DTM în timpul perioadelor de neutralizare.”

BMW M4 GTS DTM

Dacă liniile drepte au fost rezolvate ușor de motorul puternic, pentru virajele abordate rapid, BMW a apelat la specialiștii Michelin, care au conceput modelul Pilot Sport Cup 2, special pentru BMW M4 GTS. Acestea vin în echiparea de serie a modelului și au dimensiunile 265/35 R19 pe față, respectiv 285/30 R20 pe spate.

Și mai interesant este faptul că M4 GTS era deja aproape complet dotat pentru rolul de Safety Car, grație pachetului opțional gratuit Clubsport. Acesta include roll-bar, centuri de siguranță cu prindere în 6 puncte și extinctor. Pentru a fi conformă cu regulamentul DTM, au mai trebuit montate doar pachetul de lumini LED și instalația radio pentru comunicare.

Adaugati comentariu