Prototipuri cu pilă de combustibil de la BMW

Parteneriatul tehnologic dintre BMW și Toyota începe să-și arate roadele, germanii prezentând două prototipuri de mașini care generează energie electrică cu ajutorul unei pile de combustibil.

BMW s-au aflat ei înșiși printre primii producători auto care și-au arătat interesul față de folosirea hidrogenului lichid pe post de combustibil alternativ, iar cumularea cunoștințelor lor cu cele dobândite de Toyota au dus la aceste două prototipuri, unul bazat pe modelul i8 și celălalt pe mai puțin spectaculosul Seria 5 GT.

Potrivit declarațiilor unor oficiali bavarezi, BMW își propună să lanseze un vehicul electric cu pilă de combustibil (FCEV) până în 2020, iar actualele modele ale gamei i s-ar putea dovedi punctele ideale de plecare. Totuși, compania nu a furnizat nicio informație despre prototipul i8 negru, precizând însă că Seria 5 GT este propulsată de un motor electric cu 245 CP.

Rezervorul de hidrogen este amplasat longitudinal între cele două punți și constă într-un vas CGH2 presurizat la 700 bar și un vas CCH2 patentat de BMW Group în care se află hidrogen  în  stare gazoasă menținut la 350 bar și temperaturi joase.

pila de combustibil - autoexpert.ro (6)

Autonomia vehicului este de aproximativ 500 de kilometri, iar o reîncărcare a rezervoarelor ar dura nu mai mult de cinci minute. Așa cum știam deja, BMW demonstrează încă o dată că tehnologia pentru a fabrica o mașină cu pilă de combustibil utilizabilă în mod curent există, singurul inconvenient fiind infrastructura precară a stațiilor care furnizează combustibilul și procesul de fabricare a acestuia în sine. Când (sau dacă) se vor rezolva aceste două probleme (strâns legate una de cealaltă, de altfel), vom avea mașini care nu poluează deloc și care vor putea fi folosite exact ca cele cu motoare cu ardere internă.  Până atunci nu ne rămâne decât să ne uităm la imaginile cu acest prototip care seamănă periculos de mult cu casca neagră a celebrului Darth Vader din Războiul Stelelor (în special din spate).

 

Adaugati comentariu