Putem merge cu mașina în noaptea de Înviere? Ce spune poliția?

Pentru că autoritățile au reușit să agite lucrurile chiar înaintea sărbătorilor de Paște, când mulți credincioși doreau să petreacă noaptea de Înviere ascultând slujba la biserică, am căutat să clarificăm situația.

Cu o zi în urmă, autoritățile statului anunțau un acord cu Biserica Ortodoxă Română prin care urma ca Sfânta Lumină să fie împărțită credincioșilor de către o serie de voluntari susținuți de Poliția Română, iar credincioșilor li se permitea să meargă la biserică pentru pâinea sfințită.

Măsurile au stârnit un val de indignare pe fondul creșterii numărului de personale infectate cu noul coronavirus, așa că autoritățile au revenit asupra acestei decizii.

Printre întrebările care se vehiculează este cea dacă se poate merge cu mașina în noaptea de Înviere, având o declarație pe proprie completată asupra noastră. Răspunsul se regăsește în seria de 38 de întrebări la care au răspuns autoritățile legate de permisiunile și restricțiile din această perioadă:

Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul? 

Răspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.

Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?

Răspuns: Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

Pot să îmi și vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?

Răspuns: Prin Ordonanțele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

Pot participa la slujba de Înviere la biserică?

Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV.

De asemenea, potrivit noului acord, pâinea sfințită va fi distribuită de reprezentanții bisericii ajutați de voluntari cu echipament de protecție. Sfânta Lumină va dată unui reprezentat desemnat de Asociația de Proprietari.

Cresc amenzile pentru cei care nu respectă restricțiile de circulație impuse de Starea de Urgență

 

Adaugati comentariu