Raliul Dakar 2015

Dakar Rally 2015

An de an, şampania unui nou început de sezon în lumea motorsportului este desfăcută la Raliul Dakar. După cum era de aşteptat, ediţia 2015 ne-a oferit spectacol din plin. Mai mult, României i-a adus şi un superb loc I la Moto.

Dacă lumea, în general, încearcă să-şi aleagă destinaţii cât mai frumoase şi ofertante pentru trecerile dintre ani, unii nebuni aleg aceeaşi perioadă pentru a participa la cel mai spectaculos şi, probabil, cel mai dur rally raid din lume. Raliul Dakar, ce are de câţiva ani drept loc de joacă sudul continentului American, a stârnit încă o dată un interes imens. 13 probe speciale, peste 9.000 de kilometri alergaţi prin Argentina, Chile şi Bolivia, totul cu un singur scop: depăşirea propriilor limite.

Categoria Auto a fost, pentru al patrulea an consecutiv, o afacere a celor de la MINI. Asta în ciuda faptului că Peugeot a revenit în competiţia în care are o tradiţie respectabilă. Doar că pariul lor, 2008 DKR, un vehicul cu o soluţie constructivă atipică pentru lumea rally raid-ului (o singură punte motoare, cea spate) şi-a arătat limitele şi a clacat în faţa armadei MINI; chiar dacă linia de piloţi afişată de Peugeot a fost impresionantă: Carlos Sainz, Cyril Despres şi Stephane Peterhansel. La final laurii au poposit la gâtul lui Nasser Al-Attiyah, pilotul privat din Qatar fiind urmat de Giniel de Villiers (Toyota Hilux) şi de Krzysztof Holowczyc (MINI ALL4 Racing).

Raliul Dakar 2015 (03)

La Moto a fost ediţia lui Marc Coma (Spania, KTM), care a fost urmat de Paulo Gonçalves (Honda) şi de alt pilot KTM – Toby Price. Categoria Quad-urilor a fost câştigată de polonezul Rafal Sonik (Yamaha), urmat pe podium de Jeremias Gonzales Feriolis (Yamaha) şi de Walter Nosiglia (Honda). Cel mai performant şi rapid camion a fost indestructibilul Kamaz, legenda din Rusia acaparând podiumul în ordinea Ayrat Mardeev, Eduard Nikolaev şi Andrey Karginov.

Eduard Nikolaev - Action

Cea mai frumoasă performanţă pentru noi, românii, este cea reuşită de Emanuel Gyenes. Pentru a doua oară în cariera sa animată, cel mai bun moto-sportiv român din istorie a câştigat categoria Maraton (a fost obligat să folosească un singur motor pe toată durata concursului). Felicitări, Mani! Eşti mare!

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top