Raliul Monte Carlo revine în calendarul WRC

După o absență de trei ani, Raliul Monte Carlo revine în Campionatul Mondial de Raliuri și deschide sezonul 2012. De cinci ori câștigătoare în Principat, cu Sébastien Loeb și Daniel Elena, echipa Citroën Total așteaptă cu nerăbdare să ia din nou startul în cel mai celebru raliu din lume.

Anul acesta, componenta echipei Citroën Total s-a schimbat, alaturi de Sébastien Loeb si Daniel Elena aflandu-se Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen.

La doar doua luni dupa ultima etapa a sezonului 2011, Campionatul Mondial de Raliuri incepe, in aceasta saptamana, cu Raliul Monte Carlo. Startul se va da miercuri, 18 ianuarie, din Valence, iar sosirea este programata duminica, la Monaco, pe 22 ianuarie. In cele cinci zile de competitie, pilotii vor trece prin regiunile Ardèche, Haute-Loire, Vercors sid Alpes-Maritimes. Numele celor 18 probe speciale, cu o lungime totala de 430 kilometri, pot fi considerate adevarate monumente in lumea raliurilor: Le Moulinon, Burzet, Saint-Bonnet-le-Froid, Saint-Jean-en-Royans si, desigur, celebra Col du Turini.

O adevarata provocare pentru piloti, o bataie de cap pentru ingineri si o incantare pentru spectatori, Monte Carlo este un raliu clasic din toate punctele de vedere. De cinci ori castigatori aici, Sébastien Loeb si Daniel Elena au fost incantati ca unul dintre raliurile lor favorite este din nou in calendarul mondial. „Sunt trei ani de cand nu am mai concurat aici”, spune Sébastien Loeb. „Nu-mi pun la indoiala abilitatile de a-mi intra in ritm, tinand cont ca nu am prea facut pauza de anul trecut, dar acest raliu este atat de specific incat nu poti fi sigur de nimic.”

Un element crucial, aici la Monte Carlo, este managementul pneurilor. „Cu cinci tipuri diferite de pneuri  – trei slick-uri, unul de zapada si unul cu cuie – avem o multitudine de optiuni disponibile. Chiar daca nu vom intalni conditii adevarate de iarna, faptul ca avem de ales intre trei tipuri de slick-uri de compozitii diferite poate duce la diferente uriase”, a mai spus Sébastien Loeb.

Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen isi vor face debutul pentru Citroën in DS3-ul WRC cu numarul 2. Finlandezii si-au facut deja un obicei din a incepe sezonul foarte bine. Castigatori in Suedia, in etapa de deschidere a sezoanelor 2010 si 2011, cei doi au castigat, tot in 2010, si Raliul Monte Carlo la volanul unei masini Super 2000. „Chiar daca imi place foarte mult sa concurez in Suedia, cred ca este mai bine ca sezonul sa inceapa aici”, a spus noul pilot al echipei Citroën Total. „Trebuie sa recunosc ca imi este putin teama de Monte Carlo. Sa iei startul, cu slick-uri, pe o proba unde poti sa dai de gheata nu e ceea ce-mi doresc cel mai mult, dar acest lucru face ca raliul de aici sa fie atat de special. Obiectivul meu pentru aceasta saptamana este sa supravietuiesc, cu alte cuvinte sa ajung la sosire fara niciun incident si sa adun cat mai multe puncte in campionat.”

„Obiectivele noastre pentru acest sezonul sunt simple, dar si dificile in acelasi timp: sa ne pastram ambele titluri mondiale. Raliul Monte Carlo este locul perfect pentru startul unui nou sezon in WRC si sunt mandru ca acum sunt la conducerea echipei campioane mondiale”, a spus Yves Matton, cel care a preluat conducerea echipei Citroën Racing la inceputul lunii ianuarie.

„Cu zece victorii, din 13 raliuri, modelul Citroën DS3 WRC a stabilit deja un standard, iar cu Sébastien si Mikko avem doi piloti, complementari ca stil, care pot castiga curse in orice conditii. Sunt foarte increzator ca vom avea un inceput de an bun!”

Adaugati comentariu