Rămâi fără permis și chiar fără plăcuțe dacă faci asta în Grecia

fără permis în Grecia (1)

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie menită să-i pună în garda pe turiștii români care pleacă în concediu în Grecia cu mașina. Codul Rutier elen s-a modificat și include legi care îi pot face pe șoferi să se întoarcă acasă pietoni și chiar fără mașină.

Turiștii români trebuie să țină cont că în Grecia, ceea ce la noi se sancționează cu amenzi contravenționale superficiale, îi pot trimite înapoi în țară cu avionul. Astfel, cine nu poartă centură, cine vorbește la telefon și cine aruncă gunoaie pe geam rămâne fără permis, fără certificatul de înmatriculare și fără plăcuțe, cu imposibilitatea de a deplasa mașina, pe o perioadă de 60 de zile. Astfel, ca să-și aducă mașina acasă, vinovatul va trebui să plătească o platformă.

Sancțiunile sunt extrem de dure pentru cei prinși băuți la volan. Astfel, pentru o alcoolemie de peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul expirat, poliția elenă va suspenda permisul șoferului pe o perioadă de 180 de zile, va aplica o amendă de 1.200 de euro, va ridica plăcuțele de înmatriculare pentru o perioadă cuprinsă între 10 zile și 6 luni, va imobiliza autovehiculul, iar șoferul poate ajunge după gratii pentru o perioadă minimă de două luni.

Recidiviștii rămân fără permis pe o perioadă de 5 ani, vor fi sancționați cu amendă de 2.000 de euro și cu închisoare de cel puțin 6 luni.

Sunt stricte și regulile privind viteza. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/h se sancționează cu amendă de 350 de euro și suspendarea permisului de conducere timp de 60 de zile. Dacă treceți pe roșu, va trebui să scădeți din bugetul de vacanță 700 de euro și să lăsați pe altcineva să vă conducă mașina pe o perioadă de 60 de zile.

Dacă parcați neregulamentar, primiți o amendă cuprinsă între 40 și 150 de euro. În funcție de gravitatea faptei, autoritățile pot dispune ridicarea permisului de conducere, a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare timp de 10 zile. Pățesc la fel, dar pentru 60 de zile, cei care blochează rampele de trecere destinate persoanelor cu handicap sau dacă parchează în locuri destinate persoanelor cu dizabilități.

Adaugati comentariu