Raport îngrijorător: avem șosele pline de rable!

rable

Aproximativ 47% dintre mașinile care circulă pe șoselele din România, la ora actuală, pot fi catalogate drept rable! O statistică a Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile arată că aproape jumătatee dintre mașinile din România au peste 15 ani.

Parcul auto din România îmbătrânește de la an la an. Un raport APIA arată o deteriorare constantă a vârstei medii a acestuia. Crește astfel, și numărul de autoturisme vechi și foarte vechi, aduse la noi de peste granițe, mai ales după eliminarea Timbrului de mediu, în anul 2017.

rable
Sursă: APIA

La sfârșitul anului trecut, mașinile extrem de poluante, cu o vechime de peste 15 ani, aveau o pondere de aproximativ 47%, ceea ce înseamnă că acestea sunt, în cel mai fericit caz, Euro3.

Top 5 mărci auto înmatriculate în România

În Programul Rabla, sunt acceptate în vederea casării vehicule cu o vârstă de peste 8 ani, deci acestea s-ar califica fără probleme. O măsură care îi ajută pe deținătorii de mașini vechi este aceea că mașinile oferite spre casare nu mai trebuie să aibă Inspectița Tehnică Periodică (ITP) validă.

Statisticile Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arată că vechimea media a autoturismelor din România a fost, anul trecut, de aproximativ 15,4 ani.

 

Adaugati comentariu