Renault, dispus să transfere acțiunile AvtoVAZ către un eventual investitor rus

Renault

Agenția Bloomberg susține, citând surse din apropierea grupului francez, că Renault analizează un posibil transfer al acțiunilor deținute la AvtoVAZ către un investitor local ca o modalitate pentru a ieşi din această ţară.

Un eventual transfer de proprietate, varianta preferată în prezent de Renault, ar elibera grupul francez de responsabilităţile legale pentru AvtoVaz, firma care produce autoturismele Lada, şi cei 45.000 de angajaţi ai săi, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Acestea au adăugat însă că transferul de proprietate este doar una dintre opţiunile analizate de Renault, după ce săptămâna trecută proprietarul Dacia a anunţat că îşi suspendă activităţile industriale în Rusia, fără a oferi detalii cu privire la modul în care intenţionează să iasă din Rusia.

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală şi este posibil să apară şi alte opţiuni, au subliniat sursele. De asemenea, nu este clar cum anume ar urma să fie integrată în acest plan uzina proprie pe care Renault o are în apropiere de Moscova. Sursele au precizat însă că Renault nu va putea să îşi transfere participaţia de 68% pe care o deţine la AvtoVaz către celălalt acţionar, holdingul de stat Rostec State Corp., pentru că partenerul rus este vizat de sancţiunile internaţionale.

Săptămâna trecută, Renault a oprit activitatea la uzina sa din apropiere de Moscova şi a anunţat că analizează opţiunile disponibile pentru pachetul majoritar de acţiuni la AvtoVaz. Constructorul aut francez estima la finele anului trecut că valoarea operaţiunilor sale din Rusia, a doua mare piaţă a sa după cea din Franţa, se ridică la 2,2 miliarde de euro.

Societatea mixtă AvtoVaz produce primele două cele mai bine vândute automobile din Rusia, ambele marca Lada, care controlează aproximativ o cincime din piaţa auto locală. Anul trecut, Renault a realizat în Rusia aproximativ 10% din veniturile sale iar AvtoVaz a avut o marjă de profit de 8,7%, cu mult mai mare decât cea de 0,6% atinsă de divizia automotive a grupului.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top