Renault EDC – Renault Efficient Dual Clutch

Renault

Renault EDC sau, mai pe înțelesul tuturor, confortul asigurat de conducerea unui automobil echipat cu o transmisie automată, asociat cu economicitatea și răspunsul unei transmisii manuale.

Odată cu lansarea noii transmisii EDC, Renault se alătură tendințelor actuale din industrie, care plasează transmisiile cu dublu ambreiaj pe poziții fruntașe în ceea ce privește consumul redus de combustibil și emisiile poluante scăzute.

Noua transmisie are șase rapoarte și datorită conceptului de angrenare simultană a mai multor trepte de viteză, realizează o economie de combustibil de 17 %, în vreme ce emisiile de CO2 scad cu aproximativ 30 de grame la fiecare sută de kilometri parcursă de vehicul, în comparație cu transmisiile automate clasice.

Renault EDC – Renault Efficient Dual Clutch

Inovația propusă de inginerii francezi constă în folosirea unui dublu ambreiaj uscat, comandat de actuatoare electrice, pentru o precizie ridicată și o rapiditate sporită în efectuarea schimbărilor de treaptă. Soluția cu ambreiaj uscat a fost aleasă pentru a reduce pierderile prin frecare întâlnite în cazul celor umede sau la convertoarele de cuplu de la transmisiile automate.

Renault

Unul dintre principalele avantaje ale transmisiilor cu dublu ambreiaj, ca și în cazul celor automate, este că permit transmiterea continuă a cuplului motor către roți. Când vehiculul se deplasează, unul dintre ambreiaje este cuplat și transmite cuplul motor către puntea motoare, în timp ce al doilea ambreiaj este decuplat, dar treapta de viteză superioară (sau după caz, inferioară) este deja conectată.

Decuplarea primului ambreiaj și cuplarea celui de-al doilea, permite o schimbare lină și ultrarapidă a treptei de viteză. Toată acțiunea se desfășoară în doar 290 de milisecunde, maximizând astfel răspunsul și eficiența transmisiei.

Transmisia EDC este alcătuită din patru arbori

Din punct de vedere constructiv, transmisia EDC este alcătuită din patru arbori: doi arbori primari, montați concentric și comandați de câte un ambreiaj și doi arbori secundari.

Unul dintre arbori este responsabil de treptele impare de viteză (1,3,5), iar celălalt de cele pare (2,4,6) și de treapta de mers înapoi. Schimbarea treptelor este facilitată de sincronizatoarele din transmisie care, asemenea ambreiajelor, sunt comandate de actuatoare electrice. Managementul general al funcționării transmisiei EDC este realizat de o unitate centrală electronică de comandă.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top