Renault F1 R.S.16 2016: Revenire spectaculoasă în Formula 1

Renault revine în Formula 1 cu propria echipă de uzină. Francezii au prezentat noul monopost Renault F1 R.S.16 2016 și noii piloți la centrul tehnic de la Guyancourt, Paris. AutoExpert a fost acolo și vă prezintă primele detalii.

Întoarcerea Renault în Marele Circ marchează a treia încercare a francezilor de a cuceri titlul de campioni la constructori în Formula 1 cu un team 100% propriu, după episoadele similare din 1977 și 2003. Mutarea vine în contextul preluării echipei Lotus la finele anului trecut, tranzacție estimată la 80 milioane de euro.

Vopsit în nuanțele moștenite de la Lotus, negru și galben, noul monopost Renault se va baza pe șasiul R.S.16 dezvoltat și fabricat în Enstone, fiind animat de motorul V6 R.E.16 (dezvoltat în Viry-Chatillon) – mai greu cu 10 kg decât unitate turbo echivalentă de la Mercedes. Și sistemul de răcire este unul complex, motorul Renault având nevoie de un volum suplimentar de aer pentru a funcționa la parametri optimi, ceea ce implică o serie de concesii la nivel aerodinamic – noul monopost afișează un compartiment motor înalt, puternic carenat.

Posturile cheie ale noului team Renault sunt ocupate de Bob Bell, Director Tehnic F1, Nick Chester, Director Tehnic Șasiu și Remi Taffin, Director Tehnic Motor. Kevin Magnussen și Jolyon Palmer sunt confirmați ca piloți titulari Renault Sport Formula One Team, iar Esteban Ocon se va alătura echipei din postura de pilot de rezervă.

Ambițiile emise de Renault sunt realiste. „Echipa de Formula 1 este un vector de imagine. Știm că nu putem visa la victorie în primul sezon. Dar, ne dorim să putem termina pe podium, în următorii trei ani. Nu avem 12 titluri în palmares, din întâmplare. Renault are banii, oamenii și experiența necesare pentru a redeveni campioni,” a declarat Carlos Ghosn, Președintele Grupului Renault.

Creditată cu 700 angajați (250 la Viry și 450 la Enstone), noua echipă de uzină a casei franceze se bucură de un buget pe măsura pretențiilor, presa de specialitate estimând fondurile alocate programului competițional Renault la cifra de 200 milioane de euro.

Investiția face, însă, sens, tehnologiile dezvoltate pentru Formula 1 urmând să ajungă, treptat, și pe modelele de serie ale Alianței Renault-Nissan. Renault Sport Racing și Renault Sport Cars vor lucra împreună pentru a maximiza sinergiile tehnice și comerciale.

renault-f1-1

„Suntem convinși ca motorsportul este un domeniu care încă atrage interesul atât a pasionaților cât și a șoferilor obișnuiți. Astăzi lansăm un amplu program. Formula 1 este o componentă importantă a efortului nostru pentru a stimula gradul de notorietate a gamei Renault, în special în zonele unde Renault face primii pași. Acest angajament are, de asemenea, ca obiectiv să promoveze transferul de tehnologie de pe pista de competiție pe stradă,” explică Ghosn.

Adaugati comentariu