Renault Group și Nissan Motor redefinesc colaborarea

Alianta Renault Nissan Mitsubishi autoexpert.ro

Renault Group și Nissan Motor poartă o serie de negocieri legate de restructurarea Alianței. După ce, săptămâna trecută, guvernul francez a fost de acord cu scăderea participației deținute de Renault la Nissan, azi avem și rezultatul final al negocierilor.

Povestea, pe repede-înainte, începe în octombrie 2022. Atunci, cele două companii au anunțat că se află în negocieri pentru restructurarea Alianței. De atunci până azi, acțiunile Renault au crescut cu 25%, iar cele Nissan cu 3%.

Apoi, în a doua parte a lunii ianuarie, Ministerul de Finanțe din Franța și cel al Industriei din Japonia și-au trimis reciproc mesaje legate de schimbare a participațiilor celor două entități, Renault Group și Nissan Motor. Mesajele, de altfel, constructive, indicau un consens legat de echilibrarea cotei-parte pe care fiecare companie o deține din cealaltă.

Renault Group și Nissan Motor autoexpert.ro

La momentul respectiv, Renault deținea aproximativ 43% din Nissan. Compania japoneză controla un pachet de 15% din cea franceză. Ei bine, azi avem confirmarea că s-a ajuns la un acord.

Renault Group și Nissan Motor – acord final

Astfel, Renault Group și Nissan vor deține fiecare o cotă de 15% din capitalul celuilalt. Obligația este să o mențină la acest nivel și în viitor. Ambele companii își vor exercita liber drepturile de vot asociate participării directe. Restul de aproximativ 28% din participația Renault la Nissan va fi transferat către un trust francez.

În plus, Alianța va investi 26,3 mld. dolari, până în 2026, în dezvoltarea de noi vehicule electrice și de baterii solid-state. Nissan a anunțat că va lansa 15 modele electrice noi în următorii 5 ani. Nissan ar investi în Ampere, entitatea Renault Group dedicată integral vehiculelor electrice și domeniului software, cu scopul de a deveni un acționar strategic. De asemenea, cele două mărci vor relansa parteneriatul cu proiecte operaționale creatoare de valoare ridicată. Acestea sunt proiecte-cheie în America Latină, în India și în Europa, care vor acoperi trei domenii: piețe, vehicule și tehnologii.

Acordurile sunt în curs de finalizare, iar tranzacția va fi supusă aprobării consiliilor de administrație ale Renault Group și Nissan. Membrii Alianţei vor publica un anunț imediat după aprobarea de către consiliile de administrație.

via Renault, Nikkei

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top