Renault își vinde acțiunile deținute la Daimler

Pierderea record înregistrată de grupul Renault în 2020 obligă compania franceză să caute noi surse de venit. Acțiunile deținute la Daimler pot aduce 1,14 miliarde de euro.
Renault

Grupul auto francez Renault SA şi-a anunţat intenţia de a-şi vinde întreaga participaţie de 16,448 milioane de acţiuni, reprezentând 1,54% din capitalul grupului german Daimler AG, adăugând însă că îşi menţine parteneriatul cu producătorul automobilelor marca Mercedes-Benz.

Compania a precizat că vânzarea se va face printr-o procedură de plasament de tip bookbuilding accelerat către investitorii calificaţi, procedură care va începe imediat.

„Sumele rezultate de pe urma acestei vânzări vor permite grupului Renault să accelereze procesul de reducere a gradului de îndatorare a activităţilor automobile”, a informat grupul francez, adăugând că parteneriatul industrial dintre Renault şi Daimler rămâne nemodificat.

Renault și-a informat partenerul german

Un oficial Daimler a confirmat că grupul german a fost informat în prealabil de francezii de la Renault în această privință.

Vânzarea acșiunilor deținute la Daimler va permite grupului francez să își plătească datoriile și să protejeze ratingul calificat cu „perspectivă negativă” de agenții ca Moody’s sau Standard & Poor’s.

Preluarea unei participaţii la Daimler de către Renault datează din 2010. La acea dată, grupul german s-a asociat alianţei Renault-Nissan. Pe lângă unele proiecte comune, precum Twingo 3, noile Smart şi Mercedes Citan, acest parteneriat s-a tradus şi prin schimb de participaţii. Nissan deţine şi el 1,54% din acţiunile Daimler, în timp ce acesta din urmă controlează 3,1% din acţiunile celor doi aliaţi.

Cooperarea franco – germană a devenit tot mai dificlă după ce Mercedes-Benz a decis să oprească vânzările pick-up-ului Clasa X, derivat din Nissan Navara. Nici colaborarea privind marca smart nu mai e de actualitate. Modelele smart, care împart același pachet tehnologic cu Renault Twingo Z.E., au fost construite în Franța, dar baza lor industrială va fi mutată în China grație unui joint-venture între Daimler și Zhejian Geely Holding Group, cel mai mare acționar unic al grupului german.

Totuși, francezii construiesc încă versiuni ale micii furgonete Kangoo pentru Daimler, germanii comercializând modelul sub numele Citan. În viitorul apropiat este așteptat și un derivat pentru persoane al acestui vehicul care, în familia Mercedes-Benz va puurta numele Clasa T.

În 2020, Grupul Renault, proprietarul Dacia, a raportat pierderi record de opt milliarde de euro în condiţiile în care veniturile grupului au scăzut cu 21,7%, până la 43,474 miliarde de dolari iar numărul de autovehicule vândute a scăzut cu 21,3% până la 2,95 milioane unităţi.

– Mitsubishi rămâne în Europa cu ajutorul Renault
– Grupul Renault a avut pierderi de 8 mld. euro în 2020

Adaugati comentariu