Renault și Volkswagen au renunțat la colaborarea pentru mașina electrică low-cost

Renault Twingo Legend

Negocierile dintre Renault și Volkswagen pentru dezvoltarea în comun a unui vehicul electric de oraș au intrat în impas, susțin surse Reuters. Francezii vor dezvolta singuri viitorul Twingo.

Sunt deja luni bune de când zvonurile privind o colaborarea Renault – Volkswagen pentru dezvoltarea unui model electric de clasă A au devenit tot mai puternice. De altfel, la expoziția auto de la Geneva, Luca de Meo, șeful grupului Renault, a menționat că producătorii auto europeni ar trebui să colaboreze pentru a reduce costurile de dezvoltare și producție ale mașinilor astfel încât să contracareze avantajele mărcilor din China.

Mai mult chiar, CEO-ul grupului francez a confirmat în același cadru negocierile cu Volkswagen. Conform acestuia, la momentul respectiv – februarie 2024 – discuțiile cu Volkswagen erau „bune”. „Sunt deschis oricui vrea să se implice. Am capacitate de producție. Am platforma. Știu cum să o fac”, a explicat Luca de Meo la Geneva neuitând să menționeze că există și alți potențiali parteneri pentru proiectul său de mașină de oraș.

Doar că acum surse Reuters susțin că negocierile dintre francezi și germani au intrat în impas. Companiile „nu au reușit să ajungă la un acord” după mai multe luni de negocieri, a declarat una dintre surse.

O alta a menționat că un acord a fost foarte aproape, dar că Volkswagen a renunțat la discuții și a decis să își dezvolte propria variantă de vehicul. Conform Reuters, sursele au refuzat să fie numite, deoarece discuțiile sunt confidențiale.

Oprirea negocierilor ar însemna că grupul german este nevoit să meargă singur în dezvoltarea propriului său model electric accesibil, asta însemnând costuri majore și un timp de dezvoltare mai lung. În același timp, Renault, care are deja stabilite detaliile viitorului Twingo poate duce la bun sfârșit, dar tot cu costuri majorate , proiectul care ar trebui să ajungă pe piață în 2026.

Ampere, divizia de mașini electrice a Renault, cea care supervizează programul Twingo, a refuzat să comenteze. Totodată, in purtător de cuvânt al Volkswagen a refuzat, de asemenea, să dea detalii despre negocieri, însă a declarat că grupul german încă își studiază opțiunile privind producerea unui model electric de buget.

Dacă în cazul Volkswagen proiectul unui viitor ID.1 are mult de suferit în acest context, pentru Renault lucrurile par ceva mai simple. Modelul de casă A Twingo, al cărui concept a fost deja prezentat, ar urma să ajungă pe piață în 2026 cu un preț de bază de circa 20.000 de euro cu sau fără un partener.

Dezvoltarea viitorului Twingo ar trebui să dureze doar doi ani pentru a ajunge din faza actuală de „înghețare” a conceptului (alegerea designului final) la cea de industrializare. Conform lui Luca de Meo, acest interval de timp a fost redus de la patru ani la trei ani cu Renault 5, iar acum la doi.

În aprilie 2024 producătorul francez a început lucrările de inginerie la viitorul Twingo, au declarat surse apropiate companiei pentru Reuters. Conform acestora, asamblarea versiunii de serie ar urma să aibă loc la uzina companiei franceze din Slovenia.

„Viteza este importantă în fața chinezilor. (…) Ne aflăm într-o lume incertă. În trecut, cu mașinile cu combustie internă, puteai să prevezi ce va urma. (…). Acum, dacă îți sunt necesari patru sau cinci ani pentru a reacționa, este prea târziu”, explica la începutul acestui an șeful grupului Renault.

Micul model Renault, rezultat din conceptul Legend prezentat în noiembrie 2023 în timpul unei conferințe dedicată diviziei Ampere a grupului francez, „dispune de o eficiență energetică «best-in-class», cu un consum de numai 10 kWh/100km, emisii de CO₂ pe parcursul ciclului de viață cu 75% mai mici decât majoritatea vehiculelor cu combustie internă vândute pe piața europeană în 2023”.

Pentru a accelera lansarea Twingo, inginerii vor reduce și numărul de componente cu 20%, folosind mai multe componente generice, declara cu câteva luni în urmă Gilles Le Borgne, șeful departamentului de tehnologie al Renault.

Dezvoltarea și intrarea modelului Twingo pe piață este importantă atât pentru marca Renault cât și pentru Dacia dat fiind faptul că o parte dintre componentele acestuia ar trebui să se regăsească în dotarea versiunii electrice a modelului Sandero care este programată pentru lansare în 2027 – 2028.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top