Renault suspendă activitatea la uzina din Moscova

Renault eWays (2)

Rămas printre puținii mari producători auto care derulează afaceri în Rusia, grupul Renault a cedat presiunilor internaționale și a anunțat, aseară târziu, că suspendă activitățile sale din Rusia.

Decizia luată de Consiliul de Administrație al grupului francez din care face parte și marca românească Dacia vizează suspendarea activității la uzina din Moscova, dar și o evaluare a opțiunilor posibile pentru AvtoVAZ, companie rusă la care Renault este acționar majoritar.

În același timp, oficialii Renault au reamintit că „implementează deja măsurile necesare pentru a respecta sancțiunile internaționale”.

Ca urmare a deciziei de a stopa activitatea pe piața din Rusia, șefii Renault au fost nevoiți și să ajusteze prognozele financiare pentru 2022 făcute cu doar câteva zile în urmă.

Astfel, marja operațională a grupului va scădea la 3% de la procentul de 4% estimat anterior, iar fluxul de numerar va rămâne în zona pozitivă, dar nu va mai atinge 1 miliard de euro cum se estimase.

Chiar mai important, grupul francez va trebui să ia decizia de a bloca în contul de profit și pierdere din primul semestru suma de peste două miliarde de euro corespunzătoare imobilizărilor necorporale și corporale și fondului comercial din Rusia.

Expunere mare a Renault pe piața din Rusia

Așa cum Economica.net a scris încă de la începutul lui martie, Renault a amânat o decizi clară în privința pieței din Rusia, în ciuda presiunilor internaționale, din cauza expunerii majore.

Grupul francez deține în Rusia o divizie comercială, uzina Avtoframos de lângă Moscova unde produce sub marcă proprie modelele Kaptur, Duster și Arkana, dar și Nissan Terrano, precum și cel mai mare constructor rus de automobile, AvtoVAZ, producătorul mașinilor Lada.

Activitățile din Rusia au generat anul trecut pentru Renault, conform analiștilor Citibank, circa 8% din totalul veniturilor grupului. Evaluarea Bloomberg Intelligence ia în calcul că afacerile din Rusia au însemnat anul trecut 5 miliarde de euro din veniturile Renault și aproximativ 315 milioane din profitul operațional.

Dincolo de bilanțul financiar, trebuie menționat că grupul francez deține o cotă de circa 29% din întreaga piață rusă care înseamnă anual peste 1,7 milioane de vehicule. Totodată, Rusia este a doua piață majoră a grupului Renault după cea din Franța.

În acest context, devine destul de limpede de ce oficialii Renault au luat atât de greu decizia de a suspenda activitățile din Rusia.

Discursul lui Zelenski în fața parlamentarilor francezi, punct de cotitură

Pe lângă presiunile internaționale tot mai mari și criza de imagine către care se îndrepta, Renault pare să fi luat dificila decizie și la intervenția unor politicieni francezi.

Asta pentru că anunțul privind suspendarea activităților din Rusia a venit la doar câteva ore după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a adresat parlamentarilor francezi printr-o intervenție video în Adunarea Națională.

Printre altele, Zelenski a menționat, conform Reuters că firmele franceze, inclusiv Renault, ar trebui să părăsească Rusia și să nu mai susțină „mașina sa de război”.

În acest context este important și faptul că politicianul britanic Chris Bryant, care a militat pentru sancționarea oligarhilor ruși precum Roman Abramovici, a cerut cumpărătorilor de mașini din Marea Britanie să boicoteze Renault atâta vreme cât desfășoară activități în Rusia.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Jaguar E-Pace autoexpert.ro

Test Jaguar E-Pace – Tigrul Siberian

Acesta nu este un jaguar, ci un tigru siberian. Nu pot descrie altfel noul E-Pace, care, prin eleganța designului exterior, prin opulența

Scroll to Top