Renault va solicita Comisiei Europene să accepte după 2035 și alte tehnologii, pe lângă mașinile complet electrice

Renault Clio 5 facelift autoexpert.ro Nissan

Vicepreședinte executiv care are în subordine întreaga activitate de inginerie a grupului Renault, Gilles Le Borgne, a declarat la IAA Mobility din Munchen că va solicita Comisiei Europene (CE) acceptarea tuturor tehnologiilor care pot duce la reducerea poluării pentru implementarea „Fit for 55”.

În timpul unei întâlniri cu jurnaliștii prezenți la expoziția auto IAA Mobility 2023, la care a luat parte și AutoExpert, Gilles Le orgne, cel care gestionează activitate de inginerie a grupului Renault, a declarat că, în 2026, compania sa va „pune pe masa Comisiei două teme foarte importante: PHEV (n.n. – vehiculele hibride cu încărcare la priză) și „e-fuels” (n.n. – combustibilii sintetici).

Extrem de importante, în special pentru viitorul mărcii Dacia, cea care va continua să comercializeze mașini cu motoare termice în Europa „cât timp va fi posibil”, cele două teme ar putea lărgi spectru de tehnologii care pot duce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, la aceste două teme se poate adăuga o a treia, la fel de importantă – hidrogenul.

„În teorie, «Fit for 55» înseamnă că, începând cu 2035, vom putea vinde doar mașini complet electrice în Europa, însă până atunci vom avea o nouă discuție cu Comisia Europeană. În 2026. Atunci vom vedea ce s-a materializat și ce nu, dar vom pune pe masa CE și două teme foarte importante: PHEV și e-fuels”, a declarat Gilles Le Borgne.

Înaltul oficial Renault a explicat că „în cazul combustibililor sintetici, avantajul acestora este că pot fi utilizați inclusiv pentru mașinile aflate acum pe șosele, iar nivelul de emisii de gaze cu efect de seră ar fi redus. În cazul PHEV, o tehnologie foarte bună dar cam scumpă, utilizarea ei are logică doar dacă posesorii mașinilor le încarcă bateriile la timp. Dacă acestea sunt încărcate, utilizatorii pot face naveta către și de la locul de muncă utilizând doar energia electrică, iar în week-end sau concedii deplasarea în afara orașelor se poate face cu motorul termic. Trebuie înțeles că, în cazul mașinilor cu dimensiuni și greutăți mici, tehnologia cu baterii este foarte utilă, dar pentru mașinile mai mari cu care sunt parcurse distanțe mai lungi trebuie însă să rămânem cu mintea deschisă. Când o mașină electrică ajunge la o greutate de 2,5 tone e greu să mai vorbim despre ecologie. Atât pentru că trebuie utilizate foarte multe resurse, cât și pentru că greutatea mare va reduce autonomia. În acest context, PHEV pot fi soluția optimă. Renault rămâne deocamdată un susținător al tehnologiei PHEV și tocmai de aceea vom lansa anul viitor o astfel de versiune pentru modelul Rafale care va avea 200 CP și tracțiune integrală”.

Posesorilor de PHEV ar putea avea o surpriză

Dacă pentru utilizarea combustibililor sintetici mai sunt multe lucruri de pus la punct – și tocmai de aceea Renault încearcă să atragă în acționariatul companiei Horse (cea care va produce motoare termice și sisteme hibride) grupul petrolier Aramco – pentru sistemele PHEV, deja existente pe șosele, trebuie depășit un obstacol dificil: reticența posesorilor de a încărca bateria pentru a se deplasa cât mai mult timp în modul electric. Mai multe studii recente arată că posesorii de hibride cu încărcare la priză – acele mașini care se pot deplasa utilizând motorul termic, dar, grație bateriilor, pot parcurge câteva zeci de kilometri strict în modul electric – „uită” să încarce bateriile mașinilor bazându-se doar pe motorul termic. Cum o astfel de utilizare nu duce la reducerea poluării, ci chiar la o creștere a acesteia, mai multe companii auto caută soluții de a îi obliga pe șoferi să încarce bateriile mașinilor.

În acest context, oficialul Renault a declarat că producătorii auto ar putea dota mașinile cu sisteme similare celor utilizate în cazul vehiculelor cu AdBlue. „Pentru a îi împinge pe șoferi să utilizeze și energia electrică atunci când se deplasează cu un PHEV, ne gândim la soluții de genul AdBlue. Așa cum știți, atunci când mașina rămâne fără AdBlue, de la următoarea oprire șoferul nu mai poate reporni motorul dacă nu completează lichidul. Tehnic asta se poate face fără probleme, dar trebuie să avem acordul autorităților”, a explicat Le Borgne.

Aflată încă în faza de cercetare – dezvoltare, tehnologia bazată pe utilizarea așa-numiților „e-fuels” prezintă și ea un avantaj major: combustibilul sintetic poate fi utilizat chiar și în motoarele existente deja pe șosele, astfel încât impactul asupra mediului ar fi mult mai mare și complementar celui realizat prin electrificare. Extrem de important, multe dintre mașinile cu motoare moderne nu necesită modificări pentru a utiliza „e-fuel”.

„În privința «e-Fuels» avem nevoie de susținerea companiilor petroliere. Acestea au bani și rafinării în zone cu mult soare, acolo unde rafinarea poate fi făcută cu ajutorul energiei solare. În plus, ele trebuie să se gândească la un viitor fără combustibili fosili și să își securizeze afacerile. Așa cum știți, noi, la Renault, încercăm un parteneriat cu Aramco în acest sens”, a declarat Gilles Le Borgne adăugând și că „Dacia este un brand care poate utiliza «e-fuels». Deja am anunțat că mașina pentru Dakar va fi alimentată cu un astfel de combustibil, iar în laboratoarele noastre îl testăm pe motoare termice. Faptul că acest combustibil poate fi folosit aproape imediat în motoarele termice ajută enorm pentru că schimbarea completă a parcului auto european cu mașini electrice va lua un timp foarte lung. Până atunci, putem utiliza «e-fuels»”.

La solicitarea LifeNews.ro, oficialul Renault a explicat și cum ar putea fi redus prețul carburanților sintetici care acum este mult prea mare pentru a fi acceptat de utilizatori.

„Combustibilii sintetici oricum trebuie să ajungă pe piață. Și vor ajunge. Pentru că, în cazul industriei aeronautice, de exemplu, nu există alternativă. Avioanele nu pot decola cu tone de baterii la bord. E adevărat că producția de «e-fuels» necesită costuri majore, fapt ce duce, deocamdată, la un preț prohibitiv. Dar ne aflăm încă într-o fază incipientă a producției. Odată cu volumul crescut al vânzărilor prețul va scădea. Apoi, nu uitați din ce este compus prețul de la pompă al carburantului. Fiscalitatea. Cu siguranță statele vor putea și ar trebui, să reducă taxele pentru acest combustibil mult mai puțin poluant. Asta dacă vor să reducă emisiile așa cum fac cu subvențiile pentru electrice”, a explicat Gilles Le Bourgne.

El a ținut să sublinieze și importanța noilor tehnologii propuse Comisiei Europene în privința mărcii Dacia. „Știți că, începând cu 2030, Renault, ca și Alpine, vor vinde în Europa doar mașini complet electrice. Nu este și cazul Dacia, care va fi un soi de «last man standing» (n.n. – ultimul rămas în picioare) în domeniul motoarelor termice. Asta nu înseamnă că Dacia nu va avea și alte modele 100% electrice decât Spring, dar vom păstra motoarele termice pentru cât mai mult timp posibil”, a declarat oficialul Renault.

Vicepreședintele grupului francez din care face parte și marca Dacia a încheiat spunând că „eu, inginer fiind, vreau să reducem emisiile, dar să rămânem deschiși tuturor tehnologiilor prin care putem face asta. De aceea vom rediscuta «Fit for 55» în 2026 și vom pune aceste teme în fața Comisiei Europene”.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top