Rolls-Royce Cullinan – Primul SUV din istoria Rolls-Royce este aici!

Rolls-Royce Cullinan

Gata, este aici! Primul SUV din istoria constructorului britanic și primul crossover ultra-luxos al lumii, Rolls-Royce Cullinan, a fost prezentat oficial, la 3 ani de când englezii și-au anunțat planurile. Mașina a preluat denumirea Cullinan după cel mai mare diamant descoperit vreodată, care face parte din bijutieriile Coroanei Britanice.

O mașină în trei volume, pentru orice teren, cu gardă la sol înaltă, care creează conceptul de off-road în condiții de lux. Este descrierea pe care Rolls-Royce o trece în contul noului automobil.

Rolls-Royce Cullinan

O grilă masivă din oțel inoxidabil polișat manual, flancată de faruri dreptunghiulare, capota lungă, profilul angular și jantele de 22 de inci îi conferă SUV-ului un aer războinic, îmblânzit însă de prezența emblemei mărcii, Spirit of Ecstasy.

Cullinan este cea de-a doua mașină a companiei construită pe platforma din aluminiu “Architecture of Luxury”, după limuzina Phantom. O adevărată forță a naturii este Cullinan, pentru că sub capota sa se regăsește un motor V12 de 6,75 de litri, care dezvoltă 563 de cai putere și un cuplu de 850 Nm de la doar 1.600 rpm. Sunt cifre care propulsează SUV-ul către viteza maximă de 250 km/h.

Rolls-Royce Cullinan

O suspensie pneumatică autoreglabilă, ce face milioabe de calcule pe secundă, și sistemul de reglare activă a amortizoarelor transformă noul Rolls într-un covor zburător și se asigură că roțile păstrează un contact permanent cu solul. Sloganul care introduce mașina este “Effortlessly, Everywhere”, cu aluzie la butonul “Everwhere”, care modifică transmisia cuplului, astfel încât mașina să poate ajunge “Fără efort, oriunde”, indiferent dacă are de-a face cu pietriș, iarbă, noroi, zăpadă sau nisip. Nu există un alt SUV de lux care să poată traversa vaduri de până la 540 mm.

Mașina coboară automat atunci când șoferul se apropie, pentru a facilita accesul. Portierele care se deschid în sensuri opuse permit o urcare și mai ușoară.

Rolls-Royce Cullinan

Cullinan măsoară 5.341 mm în lungime, 2.164 mm în lățime, 1835 mm în înălțime și are un ampatament de 3.295 mm. 2 tone și 660 de kilograme cântărește monstrul cu inimă V12. Portbagajul pune la dispoziția ocupanților 560 de litri sau 600 de litri atunci când podeaua este îndepărtată. Rabatarea scaunelor din spate – o premieră pentru un automobil RR – aduce 1.930 de litri și o lungime de încărcare de 2.245 mm, ceea ce face din ultra-luxosul Cullinan o mașină foarte practică.

Ușa portbagajului oferă și facilități de picnic, pentru că, prin simpla apăsare a unui buton apar acolo două scaune și o masă.

Rolls-Royce Cullinan

La bord, un perete din sticlă desparte cabina de portbagaj, permițând astfel menținerea temperaturii optime în mașină și atunci când hayonul este deschis.

Clienții pot opta pentru una dintre cele două configurații pentru locurile din spate: banchetă obișnuită sau două scaune individuale.

Rolls-Royce Cullinan

Niciodată un Rolls-Royce nu a avut un volan atât de robust. Un ecran tactil montat în consola centrală redă funcțiile sistemului multimedia. Acesta poate fi comandat și prin intermediul controller-ului Spirit of Ecstasy din consola centrală. Lângă el se regăsesc butonul Offroad, butonul Hill Descent și cel care reglează înălțimea suspensiei pneumatice.

Rolls-Royce Cullinan

Cullinan beneficiază de cea mai avansată tehnologie, primind funcții ca Night Vision, detectare a pietonilor și animalelor, sistem cu 4 camere cu vedere panoramică, Cruise Control activ, avertizare la impact și frânare de urgență, Cross-Traffic Warning, Lane Departure și Lane Change Warning. Un head-up display redă informațiile relevante referitoare la rulare. Cinci porturi USB și sistem de reîncărcare wireless pentru smartphone se regăsesc la bord.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top