România, de un deceniu pe ultimul loc în Europa la numărul de mașini noi

Parc auto Ucraina

Un studiu efectuat asupra parcului auto european ne plasează pe ultimul loc la numărul de mașini noi pe cap de locuitor. E drept, Bulgaria nu apare nicăieri în clasament. Studiul se referă la perioada 2010-2019.

Șoferii români au deținut între 2010 și 2019 cele mai puține autoturisme noi din UE. Doar 6,31 vehicule noi la 1000 de persoane au fost înmatriculate, în medie. Asta reiese dintr-o nouă cercetare realizată de Confused.com (T1 2022), care analizează datele Eurostat.

Masini noi Europa. Romania, pe ultimul loc. autoexpert.ro

Acest lucru echivalează cu 4,96% din vehiculele înmatriculate. Iar asta înseamnă că doar 1 din 20 de mașini aflate în circulație în România a avut deceniul trecut mai puțin de 2 ani. Este o cifră cu 66% mai mică decât cea a țării vecine, Ungaria (18,87 la 1000 de persoane).

România, pe ultimul loc, sub Turcia

Cu o medie de 7,83 vehicule noi la 1000 de persoane, șoferii turci au fost pe locul al doilea… din coadă. Acest lucru înseamnă că puțin peste una din 10 (10,85%) dintre mașinile care circulă pe șoselele din Turcia a avut o vechime mai mică de 2 ani. În comparație Germania, țară cu o populație similară, această cifră este de aproape 5 ori mai mică (39,40 vehicule noi la 1000 de persoane în Germania).

Alex Kindred, expert în asigurări auto la Confused.com, comentează. „Deținerea unei mașini mai vechi sau la mâna a doua poate fi mai viabilă din punct de vedere economic decât deținerea unei mașini noi din mai multe motive.

„În primul rând, se pierd mai puțini bani din cauza deprecierii când cumperi un vehicul folosit. Cea mai mare parte a deprecierii are loc în primii 3 ani de viață ai mașinii. (…) De asemenea, majoritatea dealerilor oferă o garanție. Adică nu trebuie să scoți bani din buzunar în această perioadă, în cazul în care mașina are nevoie de o reparație.

„Apoi, valoarea unei mașini este un factor cheie în ceea ce privește suma plătită la asigurare. Dacă vehiculul este mai vechi, deci valorează mai puțin, asigurarea ar putea reflecta acest lucru.”

 

În cazul Letoniei, mașinile mai noi sunt de obicei mai scumpe de asigurat. Astfel, șoferii baltici au avut o asigurare auto mai mică. În Letonia au circulat doar 13,52 de mașini noi la 1000 de locuitori. Adică doar 3,19% din toate mașinile înregistrate pe șosea sunt mai noi de 2 ani. O valoare cu 15% mai mică decât în Estonia, aflată pe locul patru din coadă.

 

 

 

Adaugati comentariu