România va avea o fabrică de procesare a litiului pentru bateriile mașinilor electrice

Bateriile Rivian autoexpert.ro baterii Volkswagen Maroc

Producătorul de materie primă pentru baterii RockTech Lithium va construi în România o unitate de rafinare a litiului în valoare de 400 de milioane de euro.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că Guvernul a semnat un memorandum de înțelegere cu RockTech Lithium care vizează o investiție de 400 de milioane de euro în România într-o uzină care va produce materie primă și componente pentru baterii litiu-ion destinate industriei auto.

„Astăzi am semnat în numele Guvernului României acest memorandum. Lucrăm la el de peste un an de zile. Am fost în contact cu compania încă din Guvernul trecut, Guvernul condus de Florin Cîţu, când a fost aprobat acest memorandum, dacă nu mă înşel în luna octombrie. Sunt foarte bucuros că România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii. Pentru că trebuie să spunem, nicio baterie nu poate funcţiona fără litiu. Practic, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România.

Litiul este o resursă energetică. Nu vorbim în acest moment despre exploatarea litiului, să anticipez probabil o anumită întrebare a dumneavoastră despre exploatarea litiului din România, ci vorbim despre litiu adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de circa 400 de milioane de euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice. De aici vă daţi seama că poate fi pe orizontală o industrie dezvoltată, alte şi alte noi investiţii. Dacă aţi remarcat inclusiv în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă avem posibilităţi de finanţare pentru investitori care vor să construiască, să investească în România în ciclul de producţie al bateriilor. Guvernul României s-a angajat în cadrul legal european că va acorda ajutoare de stat investitorilor care vin să investească în România”, a declarat Virgil Popescu la finalul ceremoniei de semnare a Memorandumului de înţelegere cu RockTech Lithium.

Directorul companiei germano-canadiene RockTech Lithium, Dirk Harbecke, a menţionat că Uniunea Europeană va folosi pe scară largă maşini electrice şi, pentru acest lucru, este nevoie ca industria auto să fie pregătită să aibă componentele necesare pentru baterii.

Bateriile litiu – ion sunt esenţiale pentru industria auto europeană. În acest context, investiţia anunţată contribuie la eforturile Uniunii Europene de a-şi asigura din această perspectivă independenţa în obţinerea componentelor sale auto.

El a declarat că o primă unitate de producţie va fi instalată în Germania, la graniţa cu Polonia, iar cea de-a doua unitate de producţie a acestor componente va fi realizată în România.

Deja de câteva luni reprezentanţii companiei caută zone potrivite pentru unitatea de producție. Investiţiile pe care le va face compania în România vor duce la crearea direct sau indirect a 700 de locuri de muncă, iar componentele vor fi utilizate pentru echiparea în medie a 500.000 de autovehicule pe an.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top